M5S en Lega bereiken regeerakkoord

Luigi Di Maio van de MoVimento 5 Stelle (M5S) of Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van Lega hebben hun regeerakkoord klaar. Enkel de premier en de nieuwe bestuursploeg moeten nog worden aangeduid. Typisch voor de Vijfsterrenbeweging, die vooral dankzij het internet groot werd: hun leden krijgen nog tot vanavond eveneens de kans om online hun goedkeuring te geven aan het akkoord. Een slimme manier om de vele fans van de M5S het gevoel te geven dat ze echt betrokken zijn bij de nieuwe wind die doorheen de Italiaanse politiek moet waaien. Ook de Lega vraagt de mening van zijn achterban door in het weekeinde op verschillende plaatsen in het land informele stembureaus op te zetten.

Het regeerakkoord telt een vijftigtal bladzijden. Lega en M5S willen vooral veel geld uitgeven. Wie op het randje van de armoede balanceert en bereid is om arbeidsbemiddeling te aanvaarden, krijgt voortaan financiële hulp van de regering: 780 euro per maand met een maximum van twee jaar. Wie in die periode drie jobaanbiedingen afslaat, verliest echter zijn bestaansminimum. De ingreep zal naar schatting 17 miljard euro kosten. Ook de jobkantoren die vandaag nauwelijks iets voorstellen worden versterkt. Dat gebeurt met Europese financiële middelen.

De nieuwe regering wil ook een vlaktaks met slechts twee tarieven (15 of 20%) invoeren. Een eerder geplande algemene btw-verhoging gaat niet door, en ook de nakende verhoging van de accijnzen op brandstof werd afgevoerd. De nieuwe regering wil zelfs helemaal geen btw meer heffen op producten voor kinderen. Gezinnen kunnen rekenen op een belastingaftrek van 3.000 euro. Er komt ook gratis kinderopvang. De pensioenhervorming van 2011 wordt teruggedraaid. Italianen zullen na 41 jaar bijdragen met pensioen kunnen gaan. Normaal gezien zou de pensioenleeftijd volgend jaar op 67 jaar komen te liggen.

Italië zoekt al maanden een oplossing voor de failliete luchtvaartmaatschappij Alitalia. De aftredende regering zocht een overnemer. De nieuwe regering wil Alitalia zelf nieuw leven inblazen. Als Italië door al die financiële weggevertjes  (die vele miljarden gaan kosten) volgend jaar de begroting niet in orde zou krijgen, komt het land volgend jaar zonder twijfel in aanvaring met Europa dat streng toekijkt op de naleving van de begrotingsregels. De overheidsschuld van Italië bedraagt nu al 132% van het bruto binnenlands product (bbp). Na Griekenland is dat het hoogste cijfer van alle landen uit de eurozone.

Er werden de jongste jaren wel inspanningen geleverd en dankzij het wereldwijde economische herstel krabbelde de Italiaanse economie weer wat overeind. Het deficit daalde onder de 3% van het bbp, maar de schuldenberg blijft een pijnpunt. De teller staat op 2.300 miljard euro. Lega en de Vijfsterrenbeweging gokken op de groei van het bbp door de Italianen aan te zetten tot meer consumptie en door meer investeringen aan te trekken. Ze willen ook de oprichting van een nieuwe investeringsbank die de economische ontwikkeling en de Italiaanse bedrijven moet steunen.

De Vijfsterrenbeweging en Lega willen ook de relaties met Rusland verbeteren. Ze willen dat Rusland wordt beschouwd als een economische handelspartner en geen bedreiging. De Europese Unie voerde in 2014 een aantal strafmaatregelen in tegen Rusland als reactie op de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne. De nieuwe Italiaanse regering ziet die sancties liever meteen afgeschaft en wijst op het commerciële belang van goede handelsrelaties met Rusland.

M5S en Lega willen ook het Italiaanse migratiebeleid aanpakken. De huidige aanpak is volgens hen onhoudbaar. Di Maio en Salvini willen dat Europa werk maakt van een verplichte en automatische herverdeling van vluchtelingen over alle Europese lidstaten op basis van objectieve en kwantificeerbare criteria. De nieuwe regering wil ook de strijd aanbinden met de mensensmokkelaars die vluchtelingen tot in de territoriale wateren van Italië brengen en willen de invloed van de maffia in de vluchtelingenopvang terugdringen.

Er moet in elke Italiaanse regio een centrum voor uitgewezen asielzoekers komen. Het tempo van de asielprocedures en de uitwijzingen wordt opgedreven. Illegale kampen van nomaden (vooral Romazigeuners) worden ontmanteld. Voor alle illegale migranten (naar schatting een half miljoen) wil de nieuwe regering speciale detentiecentra bouwen in afwachting van de terugkeer naar hun land van herkomst.

De strijd tegen corruptie wordt opgevoerd. Er komen strengere straffen voor wie betrapt wordt op corruptie en ook de wet op de verjaring van misdrijven  zou worden aangepast. Sommigen vreesden dat de eurosceptische M5S en Lega een vertrek uit de eurozone zouden overwegen. In het regeerakkoord is daarover geen spoor meer terug te vinden. Ook van een referendum over een uitstap uit de Europese eenheidsmunt is geen sprake. Wel zal de nieuwe coalitie bij Europa vermoedelijk aandringen om een aantal bestaande afspraken (onder meer over de begrotingsregels) te herzien. Het valt af te wachten hoe Europa daarmee zal omgaan.

De Vijfsterrenbeweging en de Lega willen ook het enorm bevolkte Italiaanse Parlement en de Senaat afslanken. Van de 630 Kamerleden mogen er nog 400 overblijven, uit de Senaat moeten 118 van de 318 zitjes verdwijnen. Ook het ingewikkelde Italiaanse kiessysteem moet eraan geloven: als de nieuwe coalitie zijn zin krijgt worden de parlementsleden straks rechtstreeks verkozen. Wie voor ernstige feiten veroordeeld is kan geen premier meer worden. Voor vrijmetselaars of politici met belangenconflicten, is geen plaats in de regering. De regio’s krijgen meer autonomie.

De nieuwe regeringspartners zijn het nog niet eens over wie de nieuwe premier van Italië zal worden. Salvini stelt een veto tegen Di Maio en omgekeerd.  Lega en de Vijfsterrenbeweging zoeken de komende dagen naar een compromisfiguur die voor beide partijleiders aanvaardbaar is. Die zou nu snel moeten bekend zijn, want M5S en Lega willen begin volgende week hun regeringscontract (zoals ze het noemen) en de nieuwe ploeg voorstellen aan president Sergio Mattarella.

Download hier het originele regeerakkoord van M5S en Lega (PDF-formaat)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.