Giuseppe Conte (54) voorgedragen als Italiaanse premier

Luigi Di Maio van de MoVimento 5 Stelle (M5S) of Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van Lega hebben zoals verwacht vandaag bij president Sergio Mattarella de jurist Giuseppe Conte voorgedragen als de nieuwe premier. Conte werd op 8 augustus 1964 geboren in Volturara Appula (regio Puglia) en is professor aan de universiteit van Firenze en aan de Luiss Università (de Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli) in Rome waar hij privaatrecht onderwijst. Eerder doceerde hij ook aan de universiteit Roma Tre, de LUMSA universiteit (Libera Università Maria SS. Assunta) in Rome en aan de universiteiten van Malta en Sassari. Giuseppe Conte woont in Rome waar hij ook een advocatenkantoor heeft. Hij was vroeger ook juridisch adviseur van de Kamer van Koophandel van Rome. Hij studeerde en werkte een tijdlang in de Verenigde Staten.

Politieke ervaring heeft Giuseppe Conte niet. Luigi Di Maio haalde hem in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 4 maart aan boord van zijn campagneteam.De advocaat zit niet in het parlement, maar behoort tot de kring van de Vijfsterrenbeweging. Hij kwam vier jaar geleden voor het eerst in contact met de partij en omschrijft deze als een prachtig, ongelooflijk politiek laboratorium.

De keuze voor Giuseppe Conte is een beetje vreemd: hij is precies het soort elitaire en academische technocraat waar de Vijfsterrenbeweging altijd tegen gereageerd heeft. Maar wellicht rekenen M5S en Lega erop dat de sfeer van degelijkheid en neutraliteit die rond Conte zweeft voldoende is om hem aanvaardbaar te maken voor president Mattarella.

Die moet immers zijn zegen nog geven aan de kandidatuur van Giuseppe Conte. Daarna staat niets nog de installatie van de nieuwe bestuursploeg in de weg en kan de nieuwe premier zijn intrek nemen in Palazzo Chigi. Dat zou de komende dagen al kunnen gebeuren. Als Conte premier wordt is het de zesde keer dat Italië een regeringsleider krijgt die niet deelgenomen heeft aan de parlementsverkiezingen.  Di Maio en Salvini wilden allebei ook wel minister-president worden, maar stelden elk een veto tegen elkaars kandidatuur.

Het risico is wel behoorlijk groot dat Conte al snel zal worden beschouwd als de handpop van de partijleiders Salvini en Di Maio. Buitenlandse regeringsleiders zullen te maken krijgen met Giuseppe Conte, goed wetende dat de echte macht bij de twee partijvoorzitters ligt. Die zullen beiden hoe dan ook nog een tijdlang de belangrijkste figuren in de Italiaanse politiek blijven. Di Maio wordt wellicht minister van Werk en Economische Ontwikkeling, Salvini krijgt waarschijnlijk Binnenlandse Zaken. Giampiero Massolo, momenteel de baas  van de nationale scheepsbouwmaatschappij, wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken, Giancarlo Giorgetti, de rechterhand van Salvini, krijgt wellicht Financiën in handen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.