Laatste dagen voor een bezoek aan Monet in het Vittoriano

De Franse impressionisten kunnen in Rome altijd rekenen op veel belangstelling. De grote tentoonstelling in het Complesso del Vittoriano met een zestigtal kunstwerken van de Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1927), die al sinds oktober loopt, is recent nog eens verlengd tot 3 juni. Het zijn nu echt wel de laatste weken dat je deze expo nog kan bezoeken. Het gaat om topstukken die afkomstig zijn uit het Musée Marmottan Monet in Parijs en die eenmalig in Rome worden tentoongesteld. Daaronder de befaamde waterlelies, de treurwilden, de Japanse brug, en vele andere.

Monet trok op negentienjarige leeftijd, in 1859, naar Parijs waar hij onder andere Gustave Courbet en Camille Pissarro leerde kennen. Hij verbleef van 1860 tot 1862 in Algerije (opgeroepen in militaire dienst), waar het heldere licht hem fascineerde. Terug in Parijs zette hij zijn studies voort bij Gleyre, waar Auguste Renoir, Frédéric Bazille en Alfred Sisley zijn medeleerlingen waren en met wie hij veel buiten schilderde, ondermeer in Chailly-en-Bière, nabij Barbizon, werkend in een steeds lichter palet.

In 1865 en 1866 trok Monet met twee landschappen en het portret van Camille Doncieux (met wie hij later trouwde) heel wat aandacht. Vanaf 1867 werkte hij, gedwongen door zijn familie, van wie hij financieel afhankelijk was, in Sainte-Adresse. Zijn hier ontstane werk valt op door de voortdurende afwisseling van thema, door Monet bewust tegen stijlverstarring toegepast.

Bij het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog trok hij naar Londen, waar hij Camille Pissarro opnieuw trof en kennismaakte met de kunsthandelaar Durand-Ruel, de latere promotor van het impressionisme. Monet raakte in Engeland onder de indruk van het werk van John Constable en William Turner. In 1871 en nogmaals in 1872 maakte hij een reis naar Nederland en ontdekte daar de Japanse prentkunst.

Eind 1871 keerde hij terug naar Frankrijk en vestigde zich tot 1878 in Argenteuil, waar hij een periode van grote creativiteit doormaakte en geleidelijk de voorman der impressionisten werd. In 1874 exposeerde hij het schilderij Impression, soleil levant, waaraan de term impressionisme werd ontleend.

In 1883 vestigde Monet zich in Giverny (zijn woonhuis en beroemde tuin zijn thans voor publiek opengesteld), waar hij in vele variaties dezelfde motieven schilderde, zoals de serie met de kathedraal van Rouen als thema, en zich ook volop door zijn tuin liet inspireren (zoals bv. de serie waterlelies). Monet trachtte een bepaald moment in een door licht en atmosfeer steeds veranderend landschap vast te leggen. Hij voltooide zijn schilderijen in het atelier; buiten maakte hij enkel studies en schetsen.

Zijn ontwikkeling was zo consequent, dat zijn laatste werken, gekenmerkt door een uiterste ‘vluchtigheid’, met ongrijpbare vorm en een coloriet waarin grijzen overwegen, wel als abstract impressionistisch zijn betiteld. De belangrijkste collecties van zijn werk bevinden zich in het Musée d’Orsay en het Musée Marmottan in Parijs, het Metropolitan Museum in New York, het Museum of Fine Arts in Boston en het Art Institute te Chicago. De schilderijen die nu in Rome worden getoond behoren tot Monet’s beste werk.

Praktische informatie – Monet in Rome – Vittoriano – Tot 3 juni 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.