Giuseppe Conte wordt nieuwe premier van Italië

Giuseppe Conte, die maandag door de Vijfsterrenbeweging en Lega werd voorgedragen als premier, heeft woensdagavond van president Sergio Mattarella een mandaat gekregen om een regering te vormen. Het werd een lang onderhoud en aan het einde daarvan liet de presidentiële woordvoerder weten dat Conte het groene licht had gekregen om van start te gaan met zijn regeringsploeg. De samenstelling van de nieuwe coalitie zou vanavond of vrijdag al bekendgemaakt kunnen worden. Daarna moet de nieuwe regering enkel nog het vertrouwen krijgen van het parlement. Dat mag geen probleem zijn omdat de twee regeringspartijen er samen over een meerderheid beschikken. De stemming vindt waarschijnlijk volgende week plaats.

De 54-jarige Giuseppe Conte die aan zijn job als premier begint zonder enige politieke ervaring, liet na afloop van zijn onderhoud met de president weten dat hij een regering wil vormen die verandering brengt en verzekert de Italianen dat hij steeds hun belangen voorop zal stellen, zowel in Europa als in de wereld. De nieuwe premier wil in ieder geval proberen de volle termijn van vijf jaar uit te doen. In Italië is het altijd moeilijk te voorspellen hoe lang een regering het volhoudt, maar die periode is in ieder geval te kort om alle plannen die Lega en de Vijfsterrenbeweging in hun regeringscontract vermelden uit te voeren.

Pepijn Corduwener, mede-auteur van het boek Proeftuin Italië en die op dinsdagavond 19 juni voor onze vereniging een lezing geeft (de uitnodiging voor onze leden volgt nog) denkt dat de nieuwe ploeg langer aan de macht zal blijven dan velen denken. Corduwener is ervan overtuigd dat de coalitie op krediet van de Italianen kan rekenen. Het vertrouwen van de bevolking in de traditionele politieke partijen is immers helemaal weg. De Vijfsterrenbeweging en de Lega bieden een radicaal alternatief. Dat verklaart waarom de steun zo groot is. Men mag ook niet vergeten dat Lega en M5S tijdens de verkiezingen op 4 maart liefst 49% van de kiezers konden verleiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.