Giuseppe Conte trekt zich terug als kandidaat-premier, nieuwe verkiezingen wenken

Giuseppe Conte, die eerder deze week van president Sergio Mattarella het groene licht kreeg om een regeringsploeg te vormen, trekt zich terug als kandidaat-premier.  De president vreesde de aanstelling van Paolo Savona (81) die door Conte als kandidaat-minister voor de belangrijke post Economie en Financiën naar voor was geschoven. Savona heeft massa’s bestuurlijke ervaring. Hij was actief bij de Italiaanse nationale bank, bij Confindustria en was in de jaren ’90 al eens minister van Handel. Maar de man is ook enorm eurokritisch. Vooral daarom was president Mattarella bezorgd over de keuze voor Paolo Savona als toekomstig minister en stelde hij zijn veto.

De Vijfsterrenbeweging en de Lega, de partijen die samen een coalitie willen vormen, reageren bijzonder boos op de ingreep van de president. Luigi Di Maio van M5S eist zelfs dat Mattarella wordt afgezet door het parlement. De Italiaanse grondwet bevat een artikel dat bepaalt dat de president kan worden afgezet wegens hoogverraad of het overtreden van de grondwet. Bij een dergelijke stemming volstaat een gewone parlementaire meerderheid om het staatshoofd af te zetten. Di Maio verklaarde tijdens een televisieinterview dat de toekomstige ploeg slechts een paar stappen verwijderd was van de vorming van een regering. “We zijn tegengehouden omdat er in ons kabinet een minister was die de EU bekritiseerde”, verklaarde de partijleider van M5S.

Zowel Matteo Salvini van Lega als Luigi Di Maio van M5S hadden er eerder deze week al mee gedreigd dat er geen regering zou komen als de nieuwe coalitie zou worden tegengewerkt of als ze niet in alle vrijheid zouden kunnen werken. Het veto van president Mattarella zorgt er nu voor dat beide partijleiders zich opmaken voor een zelfs in Italië nooit geziene anti-Europese campagne waarbij een aardig potje moddergooien richting Europa tot de orde van de dag zal behoren.

De kans is behoorlijk groot dat Italië nu afstevent op  nieuwe verkiezingen dit najaar, al is hierover nog niets beslist. “In Italië kan je blijkbaar wel minister worden als je verdacht wordt van corruptie of als je veroordeeld bent wegens belastingfraude, maar niet als je kritiek op Europa hebt geleverd. Italië heeft echt wel een probleem met de democratie”, reageerde Luigi Di Maio bitter. De leider van M5S vind het niet acceptabel dat een kandidaat die werd voorgesteld door beide coalitiepartners door de president wordt geweigerd. Matteo Salvini zei wekenlang dag en nacht gewerkt te hebben om een regering te vormen die opkomt voor de belangen van de Italianen.

De voormalige kandidaat-premier Giuseppe Conte verklaarde zijn uiterste best te hebben gedaan om de regeringsvorming tot een goed einde te brengen en de voorbije weken vlot te hebben samengewerkt met zowel de Vijfsterrenbeweging als de Lega. President Mattarella liet in een speciale uitzending op televisie weten dat hij niet verantwoordelijk is voor het stilvallen van de coalitievorming en dat hij vreest dat Savona uiteindelijk de euro zou afvoeren in Italië. “Ik moet het spaargeld van de Italianen beschermen”, verklaarde de president.

De president had naar verluidt een andere regeringspost voorgesteld voor Savona, maar de onderhandelaars wilden daar niet van weten. Volgens de krant Corriere della Sera voelt Paolo Savona zich naar eigen zeggen verkeerd begrepen en zijn de voorbije dagen heel wat onwaarheden over hem verspreid. Hij zou juist een overtuigde Europeaan zijn, en een voorstander van een sterke politieke unie, en enkel kritiek leveren op de Europese instellingen omdat die de Europese burgers niet centraal stellen.

Wat nu in Italië gebeurt is niet alledaags. De president moet als staatshoofd zijn goedkeuring geven aan een kandidaat-premier. Hij deed dat eerder deze week door Giuseppe Conte te aanvaarden. Vervolgens is het de taak van de nieuwe premier om een regeringsploeg samen te stellen. Het is echter sinds 1953 niet meer gebeurd dat de president daarna nog gaat dwarsliggen over de keuze van de ministers. Daarom speelt president Sergio Mattarella met vuur, vooral omdat volgend voorjaar ook nog Europese verkiezingen op komst zijn. De anti-Europese sfeer zou de komende maanden in Italië weleens snel kunnen aanwakkeren, vooral omdat M5S en Lega niet zullen nalaten flink wat olie op dat vuurtje te gooien.

Nieuwe verkiezingen (vermoedelijk pas dit najaar) zal de Vijfsterrenbeweging immers maandenlang de kans geven zich te wentelen in een slachtofferrol en de anti-establishment-sfeer die de M5S zo graag cultiveert en hen de kans geven de anti-Europa-trend nog te versterken. Ook Lega zal het veto van de president uitleggen als een ‘machtsgreep’ van hogerhand, Europa dus, in opdracht van machtige lidstaten zoals Duitsland. In het huidige klimaat gaat dat er bij de Italianen in als zoete koek.

Daarom zullen beide partijen hun score bij nieuwe verkiezingen fors zien stijgen. In recente peilingen kon de nakende regering de voorbije dagen rekenen op de steun van liefst 60% van de bevolking. Italië wilde duidelijk af van de traditionele partijen en nu lijkt het erop dat precies dezelfde traditionele hogere machten verhinderen dat op politiek vlak een andere wind zou waaien.  Hoe het de komende weken verder gaat? Vermoedelijk wordt nu door de president opnieuw een regering van technocraten aangesteld die het land tot aan de volgende verkiezingen zal moeten besturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.