De vereeuwigde stad. Een literaire reisgids door het antieke Rome

Al sinds de oudheid staat Rome bekend als de Eeuwige Stad. En terecht, want de stad herbergt talloze vroeg-Romeinse overblijfselen. Maar naast het fysieke Rome kennen we ook het Rome zoals dat is overgeleverd in de antieke literatuur. Talloze gebouwen die allang verloren zijn gegaan leven voort in deze teksten. In het recent verschenen boekje ‘De vereeuwigde stad’ staan beschrijvingen van twintig van dergelijke Romeinse locaties centraal. Met auteurs als Ovidius, Cicero en Vergilius als reisleiders wordt een beeld geschetst van wat er ooit was.

Het bijzondere van deze niet-alledaagse reisgids is dat hij een indruk geeft van het effect dat de monumenten destijds hadden op de Romeinen. De lezer wordt meegenomen op een literaire wandeling door Rome en kan zich zowel in het heden als het verleden oriënteren met behulp van een aantal plattegronden.

Oude prenten en schetsen wakkeren de verbeelding aan. Zo spreekt het Rome van tweeduizend jaar geleden, vereeuwigd in literatuur, weer directer tot ons dan slechts door de fysieke resten. Met deze gids kan je als het ware even terugstappen in de tijd en als een Romein naar de antieke monumenten kijken.

Via gedetailleerde beschrijvingen van onder meer het Coloseum, het Forum Romanum, de Boog van Constantijn en het Pantheon, gecombineerd met illustraties in zwart-wit en vertalingen van Griekse en Latijnse citaten van filosofen en politici (afgedrukt in kleur, meteen gevolgd door een vertaling in het Nederlands) krijgt de lezer een goed beeld van Rome als centrum van het roemruchte Romeinse rijk.

Wat was zo bijzonder aan de Via Appia en de Via Sacra? Tegen welke achtergrond werd Circus Maximus onder verschillende keizers voltooid? En welke keizer heeft zijn mausoleum voltooid en welke ceremoniële handelingen werden daar verricht alvorens hij werd bijgezet?

Deze en vele andere vragen worden besproken in dit beknopte boek. Door het handige formaat kan het heel gemakkelijk als reisgids worden meegenomen tijdens een wandeling door Rome. door deze fascinerende stad. Het boekje bevat tevens een chronologie, en een overzicht van de bronnen, de auteurs en een personenregister.

De samenstellers van deze gids zijn allen gespecialiseerd in de Griekse en Latijnse taal en cultuur. Nathasja van Luijn en Marc Oldenhave zijn studenten klassieke talen aan de Universiteit Leiden. Christoph Pieper is docent Latijn aan dezelfde universiteit.

De vereeuwigde stad
Een literaire reisgids door het antieke Rome
Samenstellers: Nathasja van Luijn, Mark Oldenhave en Christoph Pieper
Uitgever: Amsterdam University Press
Eerste druk: maart 2018
Gewicht: 216 g
Afmetingen: 171 x 141 x 13 mm
Aantal pagina’s: 192
Met illustraties
Prijs: 14,99 euro
ISBN10 9462 9861 50
ISBN13 9789 4629 8615 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.