Vijfsterrenbeweging en Lega overleggen opnieuw, Fratelli d’Italia komt in beeld

De regeringsvorming in Italië begint stilaan op een soap te lijken. De Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega willen opnieuw bekijken of ze een oplossing kunnen vinden na de impasse die ontstond toen president Sergio Mattarella de kandidatuur weigerde van hun eurokritische kandidaat-minister van Economie en Financiën, Paolo Savona. De kleine extreemrechtse Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni liet ondertussen weten bereid te zijn om de meerderheid te versterken.

Of die gesprekken iets gaan opleveren is onzeker. Een regeerakkoord hebben de Vijfsterrenbeweging en de Lega al. De samenstelling van de regeringsploeg blijft het grootste probleem. In ieder geval zal de Lega van Matteo Salvini de ministerpost van Paolo Savona moeten opgeven of een andere naam naar voor schuiven. In ruil mag de partij dan misschien wel de premier leveren. Als kandidaat-premier circuleert de naam van Giancarlo Giorgetti, de rechterhand van Salvini.

Carlo Cottarelli, de formateur die na de opgave van kandidaat-premier Giseppe Conte door de president werd aangesteld om een technocratenregering samen te stellen, lijkt een beetje stilgevallen. Gisteren kwam hij onverwacht niet opdagen aan het Quirinaal voor een nieuw onderhoud met de president waar hij werd verwacht met zijn kandidatuurlijstje ministers. Cottarelli beseft blijkbaar dat de kans bijzonder klein is dat zijn regeringsploeg het vertrouwen zal krijgen van het parlement waar M5S en Lega de meerderheid uitmaken. Nu beide partijen door Mattarella buitenspel werden gezet, is het ondenkbaar dat ze een nieuwe poging tot regeringsvorming zullen steunen.

Vrijwel niemand zit te wachten op een overgangsregering zoals Cottarelli die nu wil samenstellen. Wat de meeste partijen wel willen zijn vervroegde verkiezingen, zo snel mogelijk nog wel, eventueel zelfs al op 29 juli als het kan. Snelle verkiezingen hebben vooral het voordeel dat ze de toenemende onzekerheid op de beurzen zouden wegnemen. Volgens recente peilingen zouden de Vijfsterrenbeweging en de Lega bij nieuwe verkiezingen nog sterker scoren. De Italiaanse kiezer heeft het helemaal gehad met de dominantie van de klassieke partijen en dat zal na de soap van de jongste dagen en de ingreep van president Mattarella, hoe goed bedoeld ook, er zeker niet op verbeterd zijn.

Officieel is de piste van een overgangskabinet nog niet van de baan, want Cottarelli is vandaag nogmaals op bezoek geweest bij president Sergio Mattarella om verslag uit te brengen over zijn werkzaamheden. Het kan dus nog alle kanten uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.