Virtuele gladiatoren in het Colosseum

Na vijftien eeuwen worden opnieuw gladiatorengevechten getoond in het Colosseum. Dat gebeurt voorlopig virtueel, met 3D-projecties en hologrammen, maar het is de bedoeling in een latere fase ook shows met echte gladiatoren op te voeren. Er zijn immers plannen om de arena in het Colosseum opnieuw te herstellen, al is lang niet iedereen het eens met dat voorstel. Zodra de nu openliggende kelderverdiepingen weer overdekt zijn, is het in principe mogelijk om op het gelijkvloerse platform van de arena shows maar bijvoorbeeld ook concerten te organiseren.

Het Colosseum is één van de beroemdste en drukst bezochte toeristische trekpleisters van Rome en bij uitbreiding van heel Italië. De voorbije jaren werden ingrijpende restauratiewerken uitgevoerd aan het Flavische amphitheater en gebeurden zelfs nieuwe ontdekkingen.

Ook werd enkele jaren geleden het ondergrondse gedeelte van het Colosseum opengesteld voor bezoekers en werden iets recenter ook de bovenste niveaus voor het eerst in meer dan veertig jaar opnieuw toegankelijk. Vanaf nu tot 31 oktober kan je het Colosseum ook weer in de avonduren en ’s nachts bezoeken .

Alfonsina Russo, de nieuwe directrice van het Parco Archeologico del Colosseo, wil nu ook historisch waardevolle animatie in het amphitheater. Zonder van het monument een belevingscentrum te maken, ziet Russo wel iets in het tonen van authentieke gladiatorengevechten.

Op het Forum Romanum vindt al enkele jaren met succes het programma Viaggio nei Fori plaats. De multimediavoorstellingen, waarbij je dagelijks een tijdreis kan maken doorheen het Forum van Caesar of Augustus, worden ook dit jaar weer tot 11 november geprogrammeerd.

Het publiek vindt dergelijke voorstellingen interessant, dus waarom zouden we in het Colosseum dan geen gladiatorengevechten tonen, vraagt Russo zich af. In afwachting van levende gladiatoren, wordt nu al ’s avonds in het Coloseum elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond een multimediashow getoond. Er zijn telkens drie opeenvolgende voorstellingen van elk ongeveer 30 minuten en dit om 21.30 uur, 22.30 uur en 23.30 uur. De voorstellingen vinden voorlopig plaats tot 27 oktober.

Het onderwerp van de show Sangue e Arena is de legendarische opening van het amfitheater in 80 na Chr. Toen kregen de Romeinen honderd dagen lang gladiatorengevechten voorgeschoteld. Behalve van filmprojecties wordt ook gebruik gemaakt van hologrammen en worden op de oude zitplaatsen van het Colosseum 3D-gevechten geprojecteerd tussen gladiatoren en wilde dieren en is er zelfs een heuse zeeslag te zien.

Praktische informatie en tickets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.