Nieuwe Italiaanse regering geïnstalleerd

Na een zeer woelige maar ook spannende politieke week heeft Italië eindelijk een nieuwe regering. Na de verkiezingen van 4 maart zag het er een hele tijd niet goed uit en leken nauwelijks opties te bestaan om ook maar te beginnen aan een coalitievorming. Plots kwam er toch vaart in het verhaal, maar toen moest de eigenlijke soap nog beginnen. Wat er de voorbije dagen allemaal gebeurde kan je nalezen in de gepubliceerde bijdragen van de voorbije week.

De installatie van de regering die vandaag omstreeks 16 uur de eed heeft afgelegd, is het slotstuk van een knettergekke week. Enkele dagen geleden wees alles er nog op dat Italië op weg was naar nieuwe verkiezingen nadat president Sergio Mattarella zijn veto gesteld had tegen Paolo Savona, de kandidaat-minister voor Financiën en Economie die Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging en Lega-leider Matteo Salvini hadden voorgesteld.

Italië is vandaag een volkomen nieuw hoofdstuk begonnen in zijn geschiedenis. Bijna drie maanden na de parlementsverkiezingen legden de leden van de regering van premier Giuseppe Conte in Rome de eed af. De nieuwe premier is een volkomen nieuweling in de Italiaanse politieke scène en is ook op internationaal politiek vlak een nobele onbekende. De komende vijf jaar zijn de Vijfsterrenbeweging en de Lega aan de macht in de derde economie van de eurozone, tenminste wanneer ze de rit volledig uitrijden en de regering onderweg niet struikelt. Het is de eerste keer dat populisten de baas worden van een stichtend lid van de Europese Unie. De combinatie met een extreemrechtse partij als coalitiepartner maakt de toekomst behoorlijk spannend.

In de nieuwe Italiaanse coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Lega zijn slechts vijf van de achttien ministers vrouwen. Sleutelposten zoals het ministerie van Financiën of het ministerie van Buitenlandse Zaken worden door mannen bezet. Hoewel de Vijfsterrenbeweging bij de verkiezingen op 4 maart bijna dubbel zoveel stemmen haalde als de Lega, zijn de ministerposten min of meer gelijk verdeeld. Luigi Di Maio en Matteo Salvini worden allebei vicepremier. Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging komt daarnaast aan het hoofd van het Ministerie van Economische Ontwikkeling en Arbeid te staan terwijl Salvini Binnenlandse Zaken krijgt. De zware portefeuille Economie en Financiën gaat zoals verwacht naar Giovanni Tria, een hoogleraar Economisch Beleid die inzake fiscaal beleid dicht bij de ideeën van de Lega staat maar wel voorstander is van een verder Italiaans lidmaatschap van de eurozone.

Het ministerie van Defensie blijft met Elisabetta Trenta wel in handen van een vrouw. Voor het overige gaan het ministerie van Gezondheid, het departement Openbaar Bestuur, het ministerie van Regionale Aangelegenheden en het ministerie voor het Zuiden eveneens naar vrouwen. Vooral de Vijfsterrenbeweging had in de verkiezingscampagne voor de ‘regering van verandering’ vrouwen in leidende functies beloofd. Vrouwenrechtenactivisten gaven al eerder kritiek op het coalitieakkoord van beide partijen, waarin vrouwenrechten niet aan bod komen.

Hoe de nieuwe coalitie het er de komende maanden (en misschien jaren) vanaf gaat brengen valt niet te voorspellen. Ze gaan het ofwel (misschien verrassend) behoorlijk goed doen of ze gaan snel de dieperik in, met een val van de regering en alweer nieuwe verkiezingen als gevolg. Zowel Salvini als Di Maio hebben al laten weten er alles aan te zullen doen om de hele regeerperiode vol te maken. Of ze daarin zullen slagen zal de komende maanden snel duidelijk worden. Europa en vooral de overige lidstaten zullen met argusogen toekijken wat er allemaal zal gebeuren in Italië.

De Vijfsterrenbeweging en de Lega hebben een opmerkelijk en vooral geldverslindend programma opgesteld. Zo voeren ze onder meer een vlaktaks in en willen ze de pensioenleeftijd verlagen. Daarnaast krijgen Italianen op de armoedegrens maandelijks 780 euro cash indien ze arbeidsbemiddeling aanvaarden. Voorts is de nieuwe regering van plan een minimum uurloon en gratis kinderopvang in te voeren. Economen schatten dat aan de geplande maatregelen een prijskaartje van 108 tot 126 miljard euro hangt. De nieuwe regering wil die financieren met de opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude. Ze rekenen ook op een bijsturing van de Europese begrotingsregels. Het volledige regeringscontract kan je hier downloaden.

Italië lijkt dus andermaal een laboratorium te worden voor een volkomen nieuw politiek concept. In dat verband wordt onze komende lezing door Pepijn Corduwener over zijn boek Proeftuin Italië een zeer boeiende en verhelderende ervaring. Iedereen welkom, de toegang is gratis. Klik hier voor alle informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.