Een wandeling langs de fraaie Romeinse aquaducten in Rome

Voor Nederbelgen staat het begrip ‘Romeinse lente’ op ongeveer dezelfde hoogte dan zomerweer maar in de eeuwige stad zorgt de lente en zeker de nakende zomer (de temperaturen schommelen nu al tussen de 27 en 30° C) vooral voor vele mooie bloemen en  planten in één van de prachtige parken waarover Rome beschikt.

Rome beschikt over heel wat prachtige parken, maar één van de mooiste is toch wel het Parco degli Acquedotti, het Park van de Aquaducten. De maanden mei en juni vormen een mooie periode om er te wandelen omdat het dan meestal nog niet té warm is en vooral omdat de vele bloemen in de weilanden rond de aquaducten ronduit schitterende beelden opleveren. De resten van de aquaducten uit de oudheid behoren tot het meest indrukwekkende archeologische erfgoed dat in Rome te bewonderen is.

Het Parco degli Acquedotti is een onderdeel van het Parco Regionale dell’Appia Antica. De Via Appia Antica loopt ruwweg langs en doorheen dit park. Het Park van de Aquaducten is ongeveer 15 ha groot en is vernoemd naar de overblijfselen van zeven enorme aquaducten uit de oudheid die deze omgeving doorkruisen. Goede wandelschoenen en een beetje wandelervaring zijn zeker nodig als je het park wat grondiger wil verkennen, al kunnen liefhebbers dat ook met de fiets doen.

De enorme site is vlot bereikbaar met de metro (lijn A, richting Anagnina), met als uitstaphaltes Lucio Sestio, Giulio Agricola of Subaugusta, afhankelijk waar je wil beginnen aan je tocht. De metrohaltes Ponte Furba en Numidio Quadrato op dezelfde lijn brengen je bovendien vlakbij het Parco di Torre Fiscale, waar eveneens nog enkele fraaie restanten van de beroemde Romeinse aquaducten te zien zijn. In deze omgeving kan je rustig een paar dagen ronddwalen.

We bevinden ons hier op amper 10 tot 13 km van het centrum van Rome maar toch denk je heel vaak op het echte platteland te zijn. En eigenlijk is dat zo. Op sommige plaatsen wordt nog volop aan landbouw gedaan en grazen zelfs schapen. Het is een bijzonder rustige omgeving, ook al omdat er relatief weinig Romeinen komen.

Buurtbewoners komen in de rand van het grote park weleens verpozen of joggen, maar toeristen kom je hier eerder uitzonderlijk tegen. Niet verwonderlijk als je weet dat heel wat Romebezoekers tijdens hun doorgaans drie tot vijf dagen durende citytrip meestal zelfs niet in de buurt van de Via Appia Antica geraken. De vele bezienswaardigheden in het historische centrum volstaan meestal ruimschoots om alle culturele honger te stillen.

In het voorjaar is het wel altijd wat drukker in het park, maar toeristen kom je hier niet zo vaak tegen. Het is inderdaad een beetje vreemd dat niet meer volk afzakt naar deze prachtige omgeving, waar totale rust en indrukwekkend erfgoed samenkomen. Bovendien worden in het park jaarlijks meer dan honderd evenementen georganiseerd, gaande van gratis educatieve activiteiten inzake natuurbehoud voor scholen maar ook concerten, workshops, theatervoorstellingen en bezoeken aan archeologische sites. Het programma vind je op de website van het park of bij een infopunt (Punto Informativo).

Als je daar in de buurt bent, koop dan eventueel ook een Carta Amici del Parco, waarmee je onder meer meteen korting krijgt bij het huren van een fiets, een lagere toegangsprijs betaalt voor rondleidingen en minder betaalt bij de aankoop van bepaalde gidsen, boeken, drankjes en zomerse activiteiten in het park. Overigens, we hadden het nog niet verteld: de toegang tot het park is volledig gratis. Je kan de site langs vele toegangspunten bereiken en niemand zal je een ticketje vragen!

Als je op een heldere dag op de juiste plaats staat kan je vanuit het park zelfs de Sint-Pietersbasiliek zien. Die lijkt dan behoorlijk dichtbij maar dat is puur gezichtsbedrog. De afstand vanuit het park tot Vaticaanstad bedraagt niet minder dan bijna 12 km in vogelvlucht. Je moet wel het uitzicht zoeken vanwaar je alle obstakels en heuvels vermijdt die in de weg van de San Pietro-koepel liggen. Een avontuur op zich.

Download hier een informatiefoldertje over het Parco degli Acquedotti (Engelstalig, PDF-formaat)

www.parcoappiaantica.it

4 Reacties to “Een wandeling langs de fraaie Romeinse aquaducten in Rome”

  1. luc van kerckhoven Says:

    Reeds alles bezocht in Rome en Ostia zelfs graven van pomponius,scipio,petrus maar dit kende ik niet is enkel goed bekent
    door de romeinen zoals het bekende sleutelgat op de aventijn.
    Ik zou er een fiets willen huren hebt U enig adres. Trouwens lang leve SPQR

  2. Staf Lievens Says:

    Al zo vaak in Rome geweest en dit park nog niet bezocht. In gidsen wordt daar niet uitdrukkelijk naar verwezen. Volgende keer staat dit op het programma! Dank voor de info!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.