Tumuli in Tienen weldra toegankelijk als park

Rond de beschermde Galllo-Romeinse tumuli in Grimde bij Tienen (België) is een open park met wandelpaden en uitkijkterrassen in de maak. Het vrije zicht van op de Sint-Truidensesteenweg is hersteld. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad. De drie tumuli van Grimde zijn het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van de Romeinse stad Tienen. Ze werden in de tweede eeuw aangelegd langs de Romeinse hoofdweg Keulen-Boulogne.

Voor de herinrichting zijn de aanpalende voetbalterreinen aangekocht en een benzinestation aan de steenweg is opgedoekt. De begroeiing op de tommen is verwijderd.  Daardoor ontstond een park met wandelpaden, fietssenstalling en uitkijkterrassen. De hoofdingang aan de Sint-Truidensesteenweg is vrijwel voltooid. De parking langs de Tricotstraat wordt heraangelegd in de laatste fase.

De stad Tienen investeert 556.000 euro in dit project dat van de drie tumuli een toeristische trekpleister moet maken. Het bedrag van 36.000 euro dat de stad in de wacht sleepte met de Monumentenstrijd, werd hieraan besteed. Het heeft alleen lang geduurd: de wedstrijd vond plaats in 2007 en het duurde een hele tijd vooraleer het geld beschikbaar was. Maar nu is het interessantste monument uit de oudheid in de regio dus in ere hersteld.

2 Reacties to “Tumuli in Tienen weldra toegankelijk als park”

  1. GUIDO DE HERT Says:

    Vraagje, Is er nu geen S.P.Q.R. nieuws meer want al enkele tijd geen nieuws meer ontvangen.

    Groetjes

    De Hert Guido

    ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.