Tentoonstelling ‘Sicilia, il Grand Tour’ tot 22 juli in Palazzo Cipolla

In Palazzo Cipolla in Rome is de tentoonstelling ‘Sicilia, il Grand Tour’ aan de gang, een verzameling van 316 aquarellen van de Franse kunstenaar Fabrice Moireau, vergezeld van bijschriften en verhalen van Lorenzo Matassa. Het gelijknamige boek werd uitgegeven door Les Editions du Pacifique voor de Fondazione Tommaso Dragotto.

De tentoonstelling en het boek brengen op een moderne wijze het fenomeen in beeld van de vele buitenlandse reizigers die in de achttiende en de vroege negentiende eeuw vooral vanuit Engeland, Duitsland en Frankrijk een maandenlange tocht maakten door Italië. Hun Grand Tour bracht hen in contact met de oudheid en de kunstzinnige reizigers legden hun ervaringen vaak vast in tekeningen, teksten, schilderijen, aquarellen, enz.

Zonder de reisjournaals van Grand Tour-reizigers zou Sicilië evenmin tot de populairste bestemmingen voor toeristen van vandaag behoren. Zij lieten bij hun terugkeer de thuisblijvers kennismaken met de Siciliaanse steden, de fraaie landschappen, de contrasten tussen de zee en de bergen en de indrukwekkende restanten van de oudheid die toen op vele plaatsen nog te zien waren. Vele Italië-reizigers uit die tijd werden later beroemd.

Na bijna twee en een halve eeuw sinds die tijd fascineert de Grand Tour nog steeds en proberen ook hedendaagse kunstenaars zoals Fabrice Moireau daarop in te spelen. Deze Franse kunstenaar raakte vooral bekend van zijn schets- en tekenboeken die (tegenwoordig vooral Italiaanse) steden op een speelse en toch nostalgische manier in beeld brengt. De tentoonstelling in Palazzo Cipolla toont zijn visie op de Grand Tour zoals die zich afspeelde in Sicilië.

Reizigers die destijds de oversteek maakten naar Sicilie moesten duizend moeilijkheden overwinnen (al waren de welgestelde reizigers meestal wel iets beter uitgerust om de gevaren en ongemakken te trotseren) om dan te worden geconfronteerd met woeste landschappen en natuur, maar ook met pure schoonheid in kleine dorpjes en natuurlijk met de fantastische monumenten uit de oudheid. Vele kunstenaars beleefden in Rome hun ultieme Italië-ervaring, maar de doorsteek naar Sicilië maakte hun reis helemaal af.

Sicilia, il Grand Tour
Tot 22 juli 2018
Palazzo Cipolla Fondazione Roma Museo
Via del Corso 320, Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.