De ontdekking van Rome

Rome is eeuwen oud en tegelijk eeuwig jong. Elk jaar wordt de stad overspoeld door massa’s laatstejaarsscholieren die er de wortels van onze beschaving komen bewonderen en bestuderen. Ondertussen blijft het bezoekers regenen. Het boekje ‘De ontdekking van Rome’ bevat de tekst van een lezing die auteur Maarten Asscher op 14 april jl. gaf in het kader van de Week van de Klassieken. De lezing was een initiatief van het Nederlands Klassiek Verbond, het Rijksmuseum van Oudheden en Uitgeverij Athenaeum.

De auteur, een volbloed classicus, bespreekt de getuigenissen en de gevoelens van beroemde Romereizigers uit het verleden: Montaigne (1580-1581), Goethe (1787), Freud (1901), vermengd met die van hemzelf. Hij vertelt ook hoe de reis verliep, wat ze in Rome deden (Goethe voltooide er twee toneelstukken), waar ze verbleven, hoeveel ze betaalden voor hun verblijf, welke rol hun kennis van het Latijn speelde, wat de stad voor hen betekende.

Voor Freud was dat een psychische confrontatie en een afdaling in de archeologie van zijn bewustzijn, voor Goethe betekende het de ontdekking van zijn fysieke levensdrift als bron voor schrijven, voor Montaigne was het gewoon de bevestiging van zijn houding als nieuwsgierige observator van de mens, de taal en de schoonheid. En voor Asscher: “Eerst Rome zien en dan leven”, het omgekeerde dus van “Vedere Napoli e poi muori”.

Maarten Asscher (1957) is schrijver, jurist, ex-uitgever en boekhandelaar. Hij publiceerde eerder reeds een roman, verhalen, gedichten en essays. De zwart-wit foto’s achteraan in ‘De ontdekking van Rome’ zijn van matige kwaliteit, de literatuurlijst straalt klasse uit.

De ontdekking van Rome
Auteur: Maarten Asscher
Taal: Nederlands
Afmetingen: 7 x 210 x 120 mm
Gewicht: 62 g
Aantal pagina’s: 48
Eerste druk: april 2018
Uitgeverij: Athaeneum-Polak & Van Gennep
ISBN10 902 5308 570
ISBN 978 90 253 0857 5
Prijs: 4,99 euro

Met dank aan Jef Abbeel voor deze bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.