Uniek atletengraf ontdekt in Rome

Tijdens infrastructuurwerken voor het water- en energiebedrijf Acea ontdekten arbeiders in het oosten van Rome een vrijwel intact graf uit de Romeinse Republiek. Archeologen troffen de resten van drie mannen en een vrouw aan. Uit de attributen en artefacten die bij de overledenen werden teruggevonden concluderen de onderzoekers dat het gaat om de laatste rustplaats van professionele atleten die in de Romeinse samenleving in hoog aanzien moeten gestaan hebben.

In de oudheid ontleende men zijn status nog meer dan vandaag aan zijn broodwinning. Het oude Rome bewonderde professionele atleten, net zoals ook gladiatoren en professionele paardenmenners tijdens de wagenrennen veel aanzien genoten. In Case Rosse, net buiten de Grande Raccordo Anulare (GRA), de grote ringweg rond Rome, werd een graf van ongeveer 2300 jaar oud aangetroffen, waaruit dit nog eens duidelijk blijkt.

De namen van de atleten zijn niet meer te achterhalen, maar allerlei materiaal in het graf maakt duidelijk welk beroep de overledenen uitoefenden. Zo werden onder meer strigils aangetroffen, metalen schrapers waarmee de atleten vroeger na het sporten en vóór het baden hun lichaam ontdeden van vuil, zweet, lichaamsbegroeiing en olijfolie. Het inwrijven van het lichaam met olie was een populaire manier van huidverzorging.

In het graf bevonden zich ook talrijke voedselgiften, waaronder kip, konijn en lamsvlees. De begrafenisplechtigheid moet destijds een behoorlijk groot eerbetoon geweest zijn. Het gebeurt niet zo vaak dat een vrijwel volledig intact graf uit de Republikeinse periode wordt ontdekt. De studie van al het gevonden materiaal zal bijzonder nuttig zijn om meer kennis te verwerven over bepaalde rituelen die tijdens begrafenissen in de derde en de vierde eeuw v. Chr. werden uitgevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.