Vaticaan recupereert gestolen brief van Columbus

Een 525 jaar oude kopie van een brief van Christoffel Columbus die uit het Vaticaan was gestolen, is door Callista Gingrich, de Amerikaanse ambassadeur bij de Heilige Stoel, terug bezorgd aan de Vaticaanse Bibliotheek. Dat gebeurde na gezamenlijk speurwerk van het Amerikaanse ministerie van Veiligheid en oudheidkundigen van het Vaticaan. Columbus schreef de brief aan de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella in februari 1493 op volle zee tijdens zijn terugreis naar Europa, vier maanden na zijn ontdekking van de Nieuwe Wereld. Hij deed daarin verslag van zijn bevindingen en vroeg alvast om geld voor een nieuwe tocht.

De originele brief was opgesteld in het Spaans. Later kwam er een vertaling in het Latijn en zijn verscheidene exemplaren gedrukt en als nieuwsbrief verspreid. Een kopie van acht pagina’s van 18,5 bij 12 cm is omstreeks 1920  in de bibliotheek van het Vaticaan terechtgekomen. Deze versie werd in 1493 in Rome gedrukt door Stephan Plannack. Zeven jaar geleden kreeg het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid van een in zeldzame manuscripten gespecialiseerde verzamelaar een tip dat het originele document in het Vaticaan verwisseld was met een vakkundig vervalst exemplaar.

Het Vaticaan werd op de hoogte gebracht, terwijl speurders de originele brief terugvonden bij Robert Parsons, een inwoner van de Amerikaanse stad Atlanta. Die verklaarde dat hij de brief in 2004 gekocht had van een verkoper van zeldzame boeken in New York en dat hij niet wist dat het document gestolen was. Na lang onderzoek en onderhandelingen werd het originele document gerecupereerd. Hoe en wanneer dat gebeurde, wie de vervalsing maakte en wie nu uiteindelijk de dader is van de diefstal werd niet bekend gemaakt en zal vermoedelijk een raadsel blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.