Nieuwe verlichting voor Tor Fiscale

Na jaren verwaarlozing en zelfs een dreigende instorting is de nog steeds indrukwekkende Tor Fiscale in Rome veilig gesteld en kreeg het monument zopas zelfs nieuwe buitenverlichting. Het ruim dertig meter hoge monument vlakbij de Via Latina bevindt zich in het Parco Tor Fiscale dat met een kort pad verbonden met het aquaductenpark. Beide parken maken deel uit van het grotere Parco Regionale dell’Appia Antica. Deze omgeving wordt doorkruist door verschillende oude Romeinse aquaducten waarvan de immense resten nog steeds zichtbaar zijn. We brachten hierover recent nog een bijdrage.

De Tor Fiscale dateert uit de dertiende eeuw, er wordt voor het eerst melding van gemaakt in 1277. De toren heeft een rechthoekige vorm en is gemaakt van tufsteen. Aan de westzijde bevindt zich een kleine holle boog, wellicht gebouwd om het gewicht van de muur boven de fundamenten van de aquaducten te verlichten. De toren werd oorspronkelijk omringd door een muur waarvan de overblijfselen tot het midden van de twintigste eeuw te zien waren.

Oorspronkelijk diende het gebouw als uitkijktoren, en vormde het een onderdeel van een klein kasteeltje dat eigendom was van de familie Annibaldi. In de latere middeleeuwen werd het een versterkt militair gebouw, perfect centraal gelegen om de boerderijen, de wijngaarden en de molen in de zone rond de Via Appia en de Via Latina te verdedigen. Lange tijd werd aangenomen dat de naam Fiscale afkomstig was van een belastinginningfunctie, omdat hij een tijdlang werd gebruikt voor de opslag van graan en tarwe. Het landgoed en de toren zouden echter ooit eigendom geweest zijn van de pauselijke penningmeester.

In recentere tijden sloeg de verwaarlozing toe. In de periode 2003-2010 begonnen eindelijk restauratie- en consolidatiewerkzaamheden. Het hele proces werd begeleid door de universiteit van Firenze. Het project kostte 1 miljoen euro. Na de restauratie moest de toren nog veilig worden gesteld, zodat in de toekomst regelmatige rondleidingen en bezoeken mogelijk worden. Nu is het bijna zover.

Vooraleer de toren toegankelijk wordt, wil Rome eerst een vlottere verbinding creëren met de graftombes aan de Via Latina en het Aquaductenpark. Daarvoor zijn enkele onteigeningen nodig en moeten de Italiaanse staat, de regio Lazio en de stad Rome samenwerken, waardoor een en ander niet zo vlot gaat als de beheerder van het Parco Regionale dell’Appia Antica zou willen. Het kan dus nog even duren. Maar in afwachting kan je hier altijd alvast een kijkje gaan nemen, het park is vrij toegankelijk.

Het park werd in de oudheid doorkruist door zes Romeinse aquaducten, waaronder de Aqua Claudia, de Aqua Marcia en de Aqua Anio Novus. Een groot deel van de Aqua Marcia werd afgebroken om plaats te maken voor de Aqua Felice, die in de middeleeuwen werd gebouwd. De Aqua Claudia werd in de loop der eeuwen bijna volledig ontmanteld om bouwmaterialen te leveren voor de bouw van nieuwe huizen in de omgeving.

Tor Fiscale
Via dell’Acquedotto Felice 120, Via di Torre Branca
Bus: 650, 675, 663, 664, 765
Metro A: Porta Furba
www.parcoappiaantica.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.