Vlaming schrijft spannende thriller die zich volledig afspeelt in Rome

De Vlaming Stefaan Werbrouck heeft een spannende thriller geschreven die zich volledig afspeelt in Rome. Het boek kreeg als titel Adrenaline en is nu verkrijgbaar in de boekwinkel. Binnenkort komt Adrenaline ook als e-book beschikbaar. De auteur vertelde ons dat dit boek in de nieuwe Rione Monti-reeks het eerste deel is in een serie van twaalf. Momenteel werkt hij aan het tweede en het derde boek. Ieder jaar zal een nieuw deel verschijnen. Hou ze in de gaten, want dit worden onverbiddelijke bestsellers. Stop bij je eerstvolgende trip naar Rome alvast het eerste deel in je koffer.

Adrenaline (een titel waarvan het een hele tijd duurt vooraleer je beseft waarvoor die eigenlijk staat) laat de lezer in het begin van het verhaal kennismaken met de speurders van de Squadra Mobile van de Polizia di Stato (Rione Monti) in Rome. Het team is weinig rust gegund en kreeg bovendien zopas versterking in de persoon van Carla die de groep zal bijstaan als profiler. Iemand die een daderprofiel kan schetsen is zeker welkom, want Rome is immers in de ban van een seriemoordenaar die door de media Il Mostro wordt genoemd.

Een terechte naam, want in enkele weken tijd werden in het historische centrum van de stad twee jonge vrouwen ontvoerd en vermoord. Hun lichamen worden leeggebloed teruggevonden, het hart blijkt doorboord te zijn met een naald. De Squadra Mobile beseft dat een meedogenloze psychopaat aan het werk is en het team zet alles op alles om de identiteit van de dader te achterhalen.

De speurders kunnen echter niet verhinderen dat een derde vrouw wordt ontvoerd, een vriendin en medewerkster van burgemeester Virginia Raggi nog wel. Tussen de killer en de Squadra Mobile ontspint zich een dodelijk kat-en-muisspel, waarbij Il Mostro de politie uitdaagt en hen altijd weer een stapje voor is. Het wordt echt akelig wanneer een lid van het team in handen valt van Het Monster. Een race tegen de tijd begint.

Stefaan Werbrouck, overigens een clublid van S.P.Q.R., woont en werkt sinds enkele jaren in Rome en dat is goed te merken aan de vele geschiedkundige anekdotes en de soms erg gedetailleerde plaatsbeschrijvingen die het boek stofferen. Dat maakt deze uitgave meteen ook tot een hebbeding voor Romeliefhebbers wegens heel erg herkenbaar. Wedden dat toeristen binnenkort een Guinness gaan proeven in de Finnegan Irish Pub?

Zoals het hoort bij een misdaadverhaal houdt de auteur de vaart er flink in, mede dankzij heel wat nevenintriges waardoor de lezer niet alleen systematisch kennismaakt met de hoofdpersonages maar ook wordt ondergedompeld in hun persoonlijke leefwereld. Door wat ze meemaken komt ook de stad Rome tot leven, inclusief de kleine kantjes ervan.

Het verhaal is bijzonder filmisch geschreven en spannend tot de laatste bladzijden. Dat is wellicht geen toeval. Werbrouck werkte eerder als scenarist voor de VTM-serie Wittekerke, waar hij later headwriter werd. Van 2006 tot 2013 was hij scenarist en scripteditor voor de politieserie Zone Stad. In 2008 was hij ook headwriter van de telenovela LouisLouise. Hij publiceerde al eerder thrillers, evenals jeugdboeken, romans en gedichten.

Als schrijver debuteerde hij in 1997 bij uitgeverij Manteau met de misdaadroman De Offerdans, die in 1998 werd gevolgd door De verdronken dood. Hij is ook de auteur van de jeugdboeken Kadogo en De Erfgename. In 2007 verscheen van hem Joachim. Over leven op het land, een roman over het leven van een landbouwgezin in Haïti.

Stefaan Werbrouck was ook een tijdlang actief als beeldend kunstenaar, met installaties en beelden in brons. Hij maakte onder meer De Papeters, een levensgroot dansend beeldenpaar op het Kerkplein van de West-Vlaamse gemeente Dentergem.

Maar nog even terug naar het boek. Nu we Adrenaline hebben gelezen, wordt meteen duidelijk waarom dit het eerste deel van een nieuwe reeks is. Het is onmogelijk om de Rione Monti-serie na dit boek te stoppen. Hoewel Het Monster wordt gevat, is het voor elke lezer duidelijk dat er nog een andere moordenaar in Rome rondloopt.

Daarnaast kampen sommige personages met problemen die nog lang niet uitgeklaard zijn. Zo moet Elisa Ferrari haar Siciliaanse kwestie nog oplossen. De getormenteerde Cristiano Clementi heeft nog veel meer om over na te denken en de muzikale charmeur Ivan Bellini verbergt wellicht nog meer persoonlijke geheimpjes.

Een vervolg is dus inderdaad onvermijdelijk en het is duidelijk dat we de komende jaren de leden van de Squadra Mobile – Rione Monti goed zullen leren kennen. Niemand die van een goed verhaal houdt zal dat jammer vinden. In het tweede deel waaraan hij nu werkt zal de auteur overigens ook het Vaticaan bij de intrige betrekken. Altijd nuttig om de verhaallijn wat geheimzinniger en spannender te maken…!

Ten slotte één laatste opmerking: het was een behoorlijke verademing nog eens een boek te lezen zonder storende taal- en spelfouten.

Adrenaline
Auteur: Stefaan Werbrouck
Taal: Nederlands
Afmetingen: 27 x 210 x 149 mm
Gewicht: 481 g
Eerste druk: juni 2018
Uitgeverij: Witsand
ISBN10 9492 9340 43
ISBN13 9789 4929 3404 8
Prijs: 22,50 euro
Binnenkort beschikbaar als e-book

Adrenaline is het eerste verhaal in de nieuwe Rione Monti-reeks die volgens de planning uit 12 delen zal bestaan.

Bestel Adrenaline bij de Standaard Boekhandel

Bestel Adrenaline bij Bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.