Een digitale atlas van het Romeinse Rijk

De voorbije zeven jaar is geschiedenisliefhebber René Voorburg uit de Nederlandse gemeente Houten nabij Utrecht bezig geweest met het in kaart brengen van het Romeinse Rijk. Met de computer construeerde hij een digitale atlas van de oudheid waarop het Romeinse grondgebied en de verborgen Romeinse geschiedenis gedetailleerd in kaart worden gebracht.

Het idee voor Vici.org, een website die de geschiedenis toegankelijk maakt voor iedereen en op een overzichtelijke manier presenteert, is in 2011 ontstaan. Via een zijsprong leidde dit eerst tot de Romeinse routeplanner Omnesviae.org.

De eerste versie van Vici.org ging in mei 2012 online. Sindsdien zijn de functionaliteit en de inhoud flink uitgebreid. Ondertussen bevat Vici.org bijna 20.000 locaties, ongeveer 1.000 lijnen als wegen of aquaducten en meer dan 3.000 afbeeldingen.

Bezoekers van de site kunnen op een kaartje precies zien waar zich Romeinse wachtposten, grafvelden, aquaducten of tempels bevonden. Dit alles wordt waar mogelijk voorzien van foto’s van wat eventueel nog resteert van de monumenten of vindplaatsen, maar ook van door archeologen opgegraven artefacten zoals helmen, maskers en standbeelden.

René Voorburg begon zijn project met het in kaart brengen van de Romeinse aanwezigheid in de provincie Utrecht, maar ondertussen is ook de rest van Europa aan bod gekomen. Dit is uiteraard een gigantisch karwei, maar Voorburg doet het al lang niet meer alleen. De uitbouw van Vici.org is inmiddels groepswerk geworden. Zowat 140 mensen werken eraan mee.

Net als Wikipedia is het systeem gericht op delen en samenwerken. De subtitel van Vici.org luidt dan ook toepasselijk ‘veni vidi wiki’.Iedereen wordt uitgenodigd om via de website zijn of haar kennis van de klassieke oudheid te delen. Vici.org stelt gedeelde kennis op haar beurt ter beschikking voor hergebruik via verschillende dataservices of via de Vici-widget.

Het is een project waaraan altijd kan en zal gewerkt worden. De initiatiefnemer wil graag dat de site nog verrijkt wordt door specifiek aan te geven wat waarbij hoort en er moeten in de toekomst nog meer foto’s en visueel materiaal worden getoond. Wie aan dit project wil meewerken is van harte welkom en kan zich aanmelden via de website.

www.vici.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.