Rome krijgt er met Palazzo Merulana alweer een nieuw museum bij

Sinds kort heeft Rome er alweer een nieuw museum en cultuurcentrum bijgekregen. Met een oppervlakte van 1.800 m² en vier verdiepingen biedt Palazzo Merulana de stad voortaan een nieuwe ruimte voor kunst en cultuur. Het museumgedeelte huisvest de kunstverzameling van de Cerasi-stichting, een belangrijke collectie Italiaanse kunst uit de vroege twintigste eeuw, goed voor ongeveer negentig werken. Palazzo Merulana zal ook fungeren als ruimte voor boekpresentaties, ontmoetingen met auteurs en schrijvers, grote namen uit de hedendaagse kunst en zelfs opleidingen in de ambachtelijke en artistieke sfeer.

Het gebouw aan de Via Merulana 121 dateert uit 1929. Vroeger waren hier de kantoren van de dienst Gezondheid van de stad Rome gevestigd. Na decennia van leegstand en verval (sommige delen van het gebouw werden al meer dan 60 jaar niet gebruikt) werd het pand de voorbije drie jaren grondig opgeknapt. Dat restauratieproject kostte 5 miljoen euro. Het volledige gebouw met vier verdiepingen werd aangepakt.

Het management van het museum werd De toevertrouwd aan Coopculture, de grootste coöperatie van Italië inzake erfgoed- en culturele activiteiten. De collectie van Claudio en Elena Cerasi, bekend van het gelijknamige prominente bouwbedrijf CCC (Costruzioni Civili Cerasi) achter grote projecten zoals het MAXXI (Museo nazionale delle arti del XXI secolo di Roma) bestaat uit 90 kunstwerken, waarvan het grootste deel werd gecreëerd tussen de twee wereldoorlogen.

Het grootste deel van de collectie bevindt zich op de eerste verdieping waarvan de prachtige centrale salon gevuld is met werken van kunstenaars als Balla, Cambellotti, de Chirico, Donghi, Capagrossi, Casorati, Pirandello en Severini. Het gelijkvloers van het palazzo kan gratis worden bezocht. Je vindt er ook een kunstboekhandel en een (tot nog toe) sober buitenterras om desgewenst iets te drinken.

De tweede verdieping biedt ruimte voor tentoonstellingen en bevat werken van Boetti, Mafai, Raphaël en Schifano, terwijl de bovenste verdieping gereserveerd is voor culturele evenementen. Palazzo Merulana wil samenwerken met de artistieke scene van Rome, in het bijzonder met de vele culturele verenigingen in de multi-etnische wijk Esquilino waarin het gebouw zich bevindt. Naast visuele kunst moet er op termijn zelfs ruimte zijn voor kleinere theater-, muziek- en filmevenementen.

Ondernemer Claudio Cerasi kreeg tijdens de openingsplechtigheid felicitaties van burgemeester Virginia Raggi die hem dankte voor zijn enorme geschenk aan de stad en waarmee hij zijn grote liefde voor Rome toont. Tickets om het volledige Palazzo Merulana te bezoeken kosten slechts 4 euro en, in tegenstelling tot veel andere musea in Rome, is Palazzo Merulana ook op maandag open (maar gesloten op dinsdag).

De openingstijden zijn op weekdagen van 14 tot 20 uur en in het weekend van 10 tot 20 uur. In Rome is het echter altijd aangewezen om vooraf even op de website te controleren of de openingstijden niet gewijzigd zijn. Het museum opent op aanvraag van groepen en scholen ook tijdens de voormiddag.

Palazzo Merulana – Praktisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.