Tweede ingang voor Vaticaanse Musea

Er wordt momenteel volop gebouwd aan een tweede ingang voor de Vaticaanse Musea. Die moet er mede voor zorgen dat de soms zeer lange wachtrijen sneller worden weggewerkt en het museum, één van de drukst bezochte ter wereld, eenvoudiger toegankelijk maken.

De ingreep maakt deel uit van een pakket andere maatregelen die een bezoek aan de beroemde musea moeten vergemakkelijken. Bezoekers van de Vaticaanse Musea kunnen al langer hun tickets online bestellen. Onder de vorige museumdirecteur, prof. Antonio Paolucci, werden de openingsuren gevoelig uitgebreid, met onder meer de introducties van nocturnes op vrijdagavond in de maanden mei, juni, juli, september en oktober en andere speciale rondleidingen zoals een bezoek in de ochtend met een ontbijt en privérondleidingen.

De huidige ingang van de Vaticaanse musea is gelegen aan de Viale Vaticano, ongeveer 850 m vertrekkend vanaf het Sint-Pietersplein (naar rechts als je vóór de basiliek staat). De metrohalte Cipro bevindt zich op zowat 600 m van de museumingang. Volgens kunsthistorica Barbara Jatta, die op 20 december 2016 door paus Franciscus benoemd tot directrice van de Vaticaanse Musea, zal de nieuwe ingang het museumbezoek niet alleen vereenvoudigen, maar er ook voor zorgen dat de minder bekende onderdelen zoals het Museo Etnologico door het grote publiek ontdekt worden.

Volgens Jatta worden de museumzalen, met als blikvanger de Sixtijnse Kapel, dagelijks door ongeveer 25.000 belangstellenden bezocht. Het aantal bezoekers blijft bovendien jaar na jaar stijgen. Wie het museum in alle rust wil bezoeken, krijgt het advies om van dinsdag tot vrijdag tussen 12 en 2 uur ’s middags langs te komen. Dat blijkt momenteel de rustigste periode te zijn, al is het begrip rustig in de Vaticaanse Musea natuurlijk relatief.

Jatta legt ook de nadruk op het belevingsaspect tijdens het museumbezoek. Zo is er sinds maart ook een hoogtechnologische, driedimensionale voorstelling te zien op basis van het werk van Michelangelo, waarvoor de Britse popartiest Sting de muziek componeerde.

In een recent interview verklaarde Jatta dat ze zich vaak enorm ergert aan het lompe en cultuurloze gedrag van sommige bezoekers. Mensen schrikken er niet voor terug om kauwgom te plakken onder houten banken uit de zeventiende eeuw. Schoonmakers vinden elke dag massa’s achtergelaten voorwerpen, waarvan halflege waterflessen nog tot de onschuldigste voorwerpen behoren.

Tijdens de recente officiële opening van een gerestaureerd deel van het museum zette een vader zijn kind gewoon bovenop een museumstuk om een foto te kunnen maken. Van dit soort verhalen, die steevast getuigen van een gebrek aan respect, heeft de directrice er helaas een heleboel in voorraad.

2 Reacties to “Tweede ingang voor Vaticaanse Musea”

  1. romenieuws Says:

    Zie derde alinea: ter hoogte van het Museo Etnologico. Zodra alles klaar is zal dit nog uitgebreid gecommuniceerd worden.

  2. Staf Lievens Says:

    Prima idee maar waar komt die 2e ingang dan ergens?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.