Italiaans-Frans spoorproject verdeelt regering

Het is onrustig in politiek Rome. Twee maanden na de woelige regeringsvorming en de installatie van de nieuwe Italiaanse regering, lijkt de coalitie van Lega (geleid door Matteo Salvini) en de MoVimento 5 Stelle (M5S) of de Vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio een eerste serieuze crisis tegemoet te gaan. De Vijfsterrenbeweging en Lega staan lijnrecht tegenover elkaar in verband met de realisatie van een groot spoorwegproject tussen Italië en Frankrijk.

In 2016 sloten de toenmalige Franse en Italiaanse regering een overeenkomst voor de bouw van een 270 km lange hogesnelheidslijn tussen de Franse stad Lyon en Turijn, de hoofdstad van het Noord-Italiaanse Piemonte. Met de spoorverbinding dwars door de Alpen wilden de twee landen hun bilaterale handel opkrikken. Aan het project hangt een prijskaartje van liefst 26 miljard euro.

De Vijfsterrenbeweging noemt het project pure geldverspilling en wil nu de overeenkomst annuleren. De Lega wil het project echter wel uitvoeren omdat het (vooral voor de Noord-Italianen) economisch geen slechte zaak zou zijn, maar ook omdat aan een stopzetting stevige financiële sancties verbonden zijn. Indien de overeenkomst niet wordt uitgevoerd kunnen de boetes naar verluidt oplopen tot 2 miljard euro.

Eén reactie to “Italiaans-Frans spoorproject verdeelt regering”

  1. Guy Hendrix Says:

    Natuurlijk moet die spoorlijn er komen. Binnen tien jaar begrijpt niemand meer dat we voor belachelijke prijzen vliegen voor afstanden tussen 300 en 800 km. Voor die afstanden is een goede snelle trein veruit de beste keuze, economisch en ecologisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.