Gratis museumtoegang op eerste zondag van de maand wordt afgeschaft

De nieuwe Italiaanse regering gaat de gratis inkom in staatsmusea op elke eerste zondag van de maand afschaffen. De musea mogen (moeten) voortaan zelf beslissen of ze op bepaalde dagen gratis toegang bieden. Dat verklaarde de Italiaanse minister van Cultuur Alberto Bonisoli. De huidige regeling had volgens de minister geen invloed op de bezoekersaantallen. Of in Rome iets zal veranderen weten we binnenkort.

Toch is het aantal bezoekers in de Italiaanse musea de jongste jaren fors gestegen. Vorig jaar werden zelfs 7 miljoen meer bezoekers genoteerd dan in 2016. De populariteit van de Italiaanse musea is echter niet alleen te danken aan de gratis zondagopeningen, maar heeft vooral te maken met de herziening van het tariefsysteem dat Dario Franceschini, de vorige minister van Cultuur in 2014 invoerde.

De beslissing van minister Bonsoli werd alvast op lof onthaald door de meeste museumdirecties in Italië. Uit onderzoek bleek namelijk dat heel wat touroperators handig gebruik maakten van het systeem van de gratis zondagopeningen door buitenlandse toeristen op dergelijke dagen naar een museum of een archeologische site te sturen, maar ze desondanks toch een rekening voor dat bezoek presenteerden. De introductie van de gratis zondagen is wel nuttig gebleken om de drempelvrees voor musea te helpen overwinnen.

Nergens bevindt zich zoveel Unesco- werelderfgoed als in Italië, waaronder enkele van de meest bezochte bezienswaardigheden en musea ter wereld. In hoeverre koploper Rome zal inspelen op de nieuwe beslissing wordt binnenkort duidelijk. Hoe dan ook zijn er in Rome regelmatig speciale evenementen waarbij de toegang tot bepaalde musea en sites gratis is. Anderzijds vallen de toegangsprijzen in de Romeinse musea nog vrij goed mee, zeker gezien de immense en spectaculaire hoeveelheid kunstschatten die te bewonderen zijn. Heel wat museumtickets geven vaak ook toegang tot een ander museum of een andere site.

2 Reacties to “Gratis museumtoegang op eerste zondag van de maand wordt afgeschaft”

  1. Alexander Says:

    De vorige minister van cultuur heeft een paar jaar geleden een aantal maatregelen genomen om meer geld in de kassa te brengen: de gratis toegang gedurende de week van de cultuur in staatsmusea en de vermindering voor gepensioneerden werd aldaar afgeschaft. De uitleg was: het waren toch maar de ‘rijke’ buitenlandse toeristen en gepensioneerden die daarvan profiteerden… Nochtans mochten wij o.a ervaren dat Italiaanse gepensioneerden wel nog faciliteiten kregen. Waarschijnlijk worden die geacht allemaal arm te zijn. Of één en ander met de Europese gelijkheidsregelen overeenkomen is dan weer een andere vraag.

    Hoe dan ook, als troost werd toen het systeem van 1 zondag per maand gratis toegang ingevoerd.

    De huidige minister van cultuur voert thans ook die compensatie in feite af. De reden is weer hilarisch. Sinds wanneer vormen musea consumentenorganisaties die er op moeten letten dat buitenlandse reisorganisaties hun cliënten geen kosten aanrekenen die er niet zijn?

  2. Claudius Says:

    Ik vind die witte lettertjes op zwarte ondergrond erg slecht leesbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.