Dak van kerk in hartje Rome gedeeltelijk ingestort

Gisteren omstreeks 14.40 uur is het dak van de San Giuseppe dei Falegnami ai Fori in het stadshart van Rome gedeeltelijk ingestort. De schade is aanzienlijk, maar niemand raakte gewond. Enkel de rector van de kerk was aanwezig. Die deed een middagdutje en kwam er met de schrik vanaf. Het gebouw bevindt zich aan de Clivio Argentario op het Forum Romanum, boven de Mamertijnse gevangenis. De kerk werd gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw, de architect was Giacomo della Porta.

Het mooie houten vergulde cassettenplafond uit de zeventiende eeuw is voorgoed verloren. In het midden van het plafond bevond zich ook een belangrijk reliëf met een afbeelding van de geboorte van Christus, gemaakt door Montani. Ook dat kunstwerk is weg. Aan de Mamertijnse gevangenis die zich in de kelder van het gebouw bevindt is geen schade vastgesteld.

De kerk is vaak gesloten voor bezoekers, maar wordt vooral in het weekend regelmatig gebruikt voor huwelijksceremonies. Zaterdag waren hier twee huwelijken gepland. Indien het dak op dat moment was ingestort, waren er ongetwijfeld een aantal doden gevallen. De kerk bevindt zich wel midden in een toeristische hotspot waar dagelijks talrijke mensen passeren. Daarom werd een veiligheidsperimeter ingesteld en is de onmiddellijke omgeving afgesloten voor het publiek. De politie bewaakt het gebied.

De instorting gebeurde volkomen onverwacht, er waren geen voorafgaandelijke signalen dat er enig gevaar dreigde. Volgens getuigen was plots een grote stofwolk te zien en vielen een aantal houten spanten op de grond. Het dak is voor ongeveer driekwart verdwenen. De brandweer heeft na de instorting met behulp van een ladderwagen nog enkele grote gebroken balken, puin en een bijkomend stuk van het dak verwijderd om verdere instortingen te voorkomen.

Volgens de overlevering hebben de apostelen Petrus en Paulus op deze plaats gevangen gezeten in de Mamertijnse kerker. In het begin van de vierde eeuw na Chr. zou paus Silvester I de gevangenis tot cultusplaats hebben omgevormd. Dit laatste kan niet kloppen, want volgens de geschiedschrijver Ammianus Marcellinus had de Carcer in de tweede helft van de vierde eeuw na Chr. nog de functie van gevangenis. Of de heiligen hier echt verbleven hebben, valt op wetenschappelijke gronden niet te bewijzen. In 1726 werd de kerk gewijd aan San Pietro in Carcere, Sint-Pieter in de Kerker.

De ‘carcere Mamertino’ omvat twee gescheiden, boven elkaar gelegen kerkers die uitgehouwen werden in de Capitolijnse heuvel, daarboven bevindt zich dus de San Giuseppe del Falegnami, de Sint-Jozef der Timmerlieden. De kerk werd in 1598 door Giacomo della Porta gebouwd in opdracht van het gilde der timmerlieden. Het werk werd na het overlijden van della Porta in 1602 voortgezet onder leiding van Giovanni Battista Montano, die de gevel ontwierp, en na diens dood (1621) door zijn leerling Giovanni Battista Soria. Het gebouw werd in 1663 voltooid door Antonio Del Grande.

De kerk werd in 1886 gerestaureerd, een gelegenheid waarbij een nieuwe apsis werd gebouwd. In halfreliëf werden op de borstwering van de trappen Petrus en Paulus afgebeeld. De kerk heeft een mooi interieur en is doorgaans enkel toegankelijk tijdens huwelijken. Op 19 maart wordt hier Sint-Jozef gevierd.

Het behoud van sommige gebouwen op en rond het Forum Romanum hebben we te danken aan het feit dat ze reeds vroeg tot kerken werden getransformeerd. Zo zijn er de Santa Maria Antiqua in de ruimtes van de voormalige Bibliotheca Tiberiana en de Santi Cosma e Damiano in de bijgebouwen van het Forum Pacis. Aan de kerk San Lorenzo in Miranda, hebben we het behoud van de Tempel van Antoninus en Faustina te danken.

De Santa Francesca Romana werd neergezet op de plaats van de Tempel van Venus en Roma. Daarnaast zijn er de Curia Julia waarin tijdens de zevende eeuw de kerk van Sant’ Adriano werd ondergebracht, de kerk Santi Luca e Martina, naast de Curia, op de plaats van het Secretarium Senati en het Tullianum (de kerker) waarin zich nu de kapel van San Pietro in Carcere bevindt en waarboven de kerk van San Giuseppe dei Falegnami werd opgetrokken.

De kerk is in handen van het Vicariaat, maar voor het onderhoud is het hoofd Archeologie van het Ministerie van Cultuur verantwoordelijk. Er staat nu een team archeologen, architecten, kunsthistorici en restauratoren klaar om de kerk te inspecteren en de schade op te meten zodra de brandweer toestemming geeft om het gebouw opnieuw te betreden. Volgens de eerste ramingen zullen de herstellingskosten minstens een miljoen euro bedragen.

In 2014 werden nog restauratiewerkzaamheden aan de gevel uitgevoerd en stond de kerk een tijdlang in de steigers. In 2015 werd ook het dak gerestaureerd. De laatste grote controle van het gebouw gebeurde na de grote aardbeving in augustus 2016. Toen kregen vooral de wijdere omgeving van Rome en dorpjes zoals Amatrice het zwaar te verduren, maar ook in het stadscentrum van Rome waren de aardschokken en de naschokken van de grootste aardbeving in die periode voelbaar. De Romeinse infrastructuur en de historische gebouwen werden nadien grondig geïnspecteerd. Aan de San Giuseppe dei Falegnami werd na de aardbeving geen schade vastgesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.