Het archeologische verhaal van het prille Rome

In de Capitolijnse Musea (Palazzo Caffarelli) is de belangrijke tentoonstelling La Roma dei Re. Il racconto dell’Archeologia begonnen. De expo is te bezoeken tot 27 januari 2019 en brengt het verhaal van de meest archaïsche fasen van de stad. Aan de stichting van Rome is natuurlijk het bekende mythische verhaal van Romulus en Remus verbonden, dat dan nog is overleverd door historici uit latere tijden. Maar hoe is Rome werkelijk gestart en vervolgens gegroeid? Deze uitstekende tentoonstelling graaft diep terug in de tijd, tot voorbij het Republikeinse tijdperk en probeert een antwoord te bieden op deze vraag.

De tentoonstelling richt de schijnwerpers op de oudste fase in de geschiedenis van Rome, illustreert en reconstrueert de gebruiken, de ideologieën en de vaardigheden uit die periode, verduidelijkt hoe de contacten met de verschillende gebieden en volkeren in de omgeving verliepen, hoe de gemeenschappen die toen in Rome leefden op sociaal en cultureel vlak met elkaar omgingen en hoe de verhoudingen tussen mannen en vrouwen waren, maar ook hoe de eerste contacten tussen Romeinen en Grieken tot stand kwamen.

Belangrijk om weten is dat de tentoonstelling uitgebreid gebruik kan maken van de resultaten van het meest recente onderzoek in het noordoostelijke deel van de Palatijnse heuvel en de Veliaheuvel, ter hoogte van de Boog van Titus. Er wordt ook geput uit de jongste onderzoeksresultaten van het Sant’Omobono-gebied en het Forum Boarium. De ontdekkingen, gegevens en bevindingen die deze onderzoeken opleverden, worden op deze expo voor het eerst gepresenteerd aan het publiek.

Aan de tentoonstelling wordt meegewerkt door verschillende Italiaanse musea en binnen- en buitenlandse universiteiten. De expo vertrekt in de zesde eeuw v. Chr. en neemt je via acht afdelingen chronologisch mee naar de tiende eeuw v. Chr. Er worden meer dan 800 artefacten getoond, gaande van urnen, vazen, sculpturen, resten van skeletten, kettingen, sculpturen, versieringen en daken van tempels, fragmenten van waterputten, enz.

Vele kunstvoorwerpen werden nog nooit aan het publiek getoond. Ze komen uit de gigantische opslagruimtes van de stad of werden ontdekt tijdens recente opgravingen. Tijdens je bezoek krijg je in zaal 2 ook een overzicht van de grafrituelen in Rome tussen 1000 en 500 v. Chr. Je leert hoe de rituelen van een crematie precies verliepen en hoe een overledene werd bijgezet in een sarcofaag.

Heel wat materiaal is afkomstig van het Forum Romanum, uit de tijd voordat de tempels van Julius Caesar en Augustus er stonden en uit de Esquilijnse necropolis, een prehistorische begraafplaats op de Esquilijnheuvel. De oorspronkelijke bewoners van de heuvels van Rome gebruikten de vallei van het Forum Romanum als begraafplaats, maar omdat de nederzettingen in deze tijd samensmolten tot de stad Rome en het Forum als centrale plaats geleidelijk werd volgebouwd, ontstond een nieuwe begraafplaats op de Esquilijn, destijds aan de rand van de stad.

De necropolis bleef tot in de tweede helft van de eerste eeuw v. Chr. in gebruik. Toen was Rome al zo gegroeid dat ook de Esquilijn werd volgebouwd. Tijdens de grote stedelijke herontwikkeling na 1870 werden tijdens het graven van funderingen voor de talrijke nieuwe gebouwen grote delen van deze antieke necropolis teruggevonden.

La Roma dei Re. Il racconto dell’Archeologia
Tentoonstellingsruimte Palazzo Caffarelli (Capitolijnse Musea)
Piazza del Campidoglio
Tot 27 januari 2019
www.museicapitolini.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.