Goed bewaard stuk van Romeinse hoofdweg ontdekt in Utrecht

Archeologen hebben in Leidsche Rijn (Utrecht, Nederland) in de wijk Rijnvliet, vlakbij de Metaal Kathedraal, een goed bewaard stuk van een Romeinse hoofdweg gevonden. Naast delen van de oorspronkelijke grindweg werden ook een bijl en een slijpsteen opgegraven. Er zijn al meer dan twintig jaar opgravingen aan de gang in Leidsche Rijn. Eerder zijn onder andere zeven schepen, verschillende wachttorens en andere delen van de Romeinse hoofdweg teruggevonden.

Dat deze weg destijds door Leidsche Rijn liep, werd voor het eerst duidelijk in 1997. Dit was het begin van een archeologische ontdekkingstocht, waarbij steeds meer duidelijk is geworden over de ligging en de functie van deze kilometerslange Romeinse route. Tijdens de Romeinse overheersing was deze weg de belangrijkste landweg, die de langs de Rijn gelegen forten met elkaar verbond.

Tijdens de komende Open Monumentendag van zaterdag 8 september kunnen bezoekers een stukje over de Romeinse weg lopen. Archeologen geven de hele dag uitleg over het onderzoek naar de weg. Ook zijn er Romeinse soldaten aanwezig en kunnen bezoekers een zakje grind van de Romeinse weg mee naar huis nemen. De opgraving is van 10 tot 16 uur toegankelijk. Het archeologisch onderzoek in het oostelijk deel van Rijnvliet wordt zeker nog een paar weken voortgezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.