Romeinse muntschat ontdekt in Como

In het stadje Como in het Noord-Italiaanse Lombardije is een schat van ongeveer driehonderd gouden Romeinse munten gevonden. De munten werden ontdekt in een stenen urne in de kelder van het voormalige negentiende-eeuwse theater Cressoni en dateren uit de vierde eeuw na Christus. De munten zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven.

Het theater aan de Via Annibale Cressoni opende de deuren in 1870. In 1910 werd het gesloten, gerenoveerd. Bij de heropening in 1913 was het gebouw aangepast aan de toen opkomende cinemavertoningen. Het behield de naam Cressoni tot 1932, toen het werd omgedoopt werd tot Odeon . Ongeveer dertig jaar later volgden nieuwe transformaties en werd het Central Cinema, tot de definitieve sluiting in 1997.

Eerder dit jaar werd het interieur van het gebouw gesloopt waardoor vandaag alleen de ommuring van het voormalige theater overblijft. Tijdens die werkzaamheden werden in de ondergrond de Romeinse munten gevonden. Como bestond reeds in de Romeinse oudheid. Consul  Marcus Claudius Marcellus liet massieve muren om de stad aanbrengen.  Plinius de Jongere (61 of 62 na Chr.) en wellicht ook Plinius de Oudere (vermoedelijk in 23 na Chr.) zijn er geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.