Nederland in de Romeinse tijd

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) heeft zijn vernieuwde zalen met de vaste tentoonstelling Nederland in de Romeinse tijd geopend. De voorbije zomer is deze vaste tentoonstelling verbouwd en opnieuw ingericht. Verspreid over een oppervlakte van 300 m² bevinden zich ruim 450 voorwerpen uit de Romeinse tijd van de Lage Landen, pakweg de eerste vier eeuwen van onze jaartelling.

Niet alleen Romeinen, maar ook Cananefaten, Bataven en Friezen spelen een belangrijke rol. Naast de bekende topstukken uit de vaste collectie van het museum, pakt de tentoonstelling uit met een aantal nieuwe objecten: een Romeinse helm uit Leiden, een dolkmes uit Alphen aan den Rijn en altaren voor de godin Nehalennia uit Zeeland. Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken.

Een stuk van het huidige Nederland maakte vanaf het begin van onze jaartelling deel uit van het enorme Romeinse Rijk. De noordgrens daarvan (de limes) liep dwars door wat nu Nederland is en volgde het stroomgebied van de Rijn. Het Romeinse leger had de limes ingericht met forten, wachttorens en een grensweg. Een bonte verzameling wapens laat de superieure uitrusting van de Romeinse legioenen en hun hulptroepen zien. Julius Caesar heet je welkom, in de vorm van een marmeren portretbuste en het nieuwe gezicht dat recentelijk is gemaakt.

De Romeinen introduceerden nieuwe goden in de Lage Landen. De lokale bevolking bleef daarnaast de eigen godinnen en goden vereren, maar sprak en schreef inmiddels het Latijn van de Romeinen. In die taal legden ze voor het eerst de namen van hun goden vast in schrift, onder andere op altaren. Hiervan zijn talrijke voorbeelden te zien, gewijd aan lokale godinnen als Viradecdis, Sandraudiga en Exomna. Extra aandacht is er voor de godin Nehalennia en de altaren die zeevaarders en handelaars aan haar wijdden in tempels langs de Zeeuwse kust.

Romeinse munten illustreren de invoering van het Romeinse muntstelsel. Samen met de grote wegen, bruggen en kanalen waren dit de drijvende krachten achter de bloeiende handel en transport met andere delen van het immense Romeinse Rijk. Luxe goederen, zoals terra sigillata (Romeins aardewerk) en bronzen beeldjes, waren nu voor iedereen beschikbaar.

Vondsten zoals een Minerva-beeldje in een Friese terp en een helm op Texel laten zien dat er ook boven de limes contacten waren met de Romeinen. Fragmenten van muurschilderingen, waterleidingbuizen, vloerverwarmingstegels en vensterglas geven een beeld van de vernieuwingen die de Romeinen introduceerden.

Ook de rituelen rond dood en begraving lieten een mengeling van Romeinse gebruiken en lokale tradities zien. Imposante stenen grafmonumenten en reliëfs waren nieuw in de Lage Landen. De hoofdrol is hier weggelegd voor de sarcofaag die in het Limburgse Simpelveld is gevonden. Aan de binnenkant is de kist op unieke wijze versierd met het interieur van een Romeinse villa.

Je kan een rondleiding doorheen de vaste tentoonstelling Nederland in de Romeinse tijd (max. 25 personen) online regelen . Ook met je school kan je de tentoonstelling bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.