Federica Veratelli geeft lezing in Leuven

De Società Dante Alighieri di Leuven nodigt op dinsdag 25 september de Italiaanse kunsthistorica Federica Veratelli uit voor de lezing Lusso e diplomazia. De lezing vindt plaats in MSI 02.08 (museumzaal), Erasmusplein 2 en begint om 19 uur. De toegang is gratis. De lezing is in het Italiaans.

Veratelli is verbonden is aan de universiteit van Parma en zal het hebben over de rol die de Italiaanse – en met name de Toscaanse – handelaars speelden in de verspreiding van de renaissance in Europa. Het was dankzij hun contacten dat Europese hoven grote kunstenaars leerden kennen en er als het ware een culturele besmetting plaatsvond tussen Italië en de omringende landen. In haar lezing vertrekt prof. Veratelli van onze regio om de aanwezigheid van de Italiaanse handelaars in kaart te brengen en te kijken hoe zij in de vijftiende en de zestiende eeuw mee zorgden voor de circulatie van artikelen ‘Made in Italy’, luxegoederen en diplomatie.

De Società Dante Alighieri di Leuven maakt deel uit van de wereldwijde culturele organisatie Società Dante Alighieri. De bedoeling is om de Italiaanse taal en cultuur te verspreiden zodat iedereen kan kennismaken met dit gevarieerde patrimonium. Via lezingen, films, concerten, rondleidingen, een boekenclub, gastronomische thema-avonden en tentoonstellingen wil de groepering de Italiaanse aanwezigheid in Leuven versterken en Italië dichterbij brengen.

Italië is immers meer dan lekker eten en een prachtig landschap. Tijdens de activiteiten ontdek je de veelzijdige aspecten van deze rijke mediterraanse cultuur. Er worden Italiaanse gastsprekers uitgenodigd maar de groep geeft ook graag een forum aan mensen die gepassioneerd bezig zijn met Italië. Daarom organiseren ze evenementen zowel in het Nederlands als in het Italiaans. Meer info vind je op www.danteleuven.be of www.facebook.com/danteleuven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.