Franse impressionisten in Trastevere

Nadat een digitale en interactieve tentoonstelling over Vincent Van Gogh twee jaar geleden in Rome een onverwachte massale publiekstrekker bleek te zijn, was het duidelijk dat een opvolger voor Van Gogh Alive – The Experience (die momenteel aan een succesvolle Italiaanse rondreis bezig is) niet kon uitblijven. Die komt er nu aan. Ditmaal wordt gekozen voor de Franse impressionisten, waaronder Monet, Degas, Toulouse-Lautrec, Pissarro, Renoir, Cézanne en heel wat andere. De tentoonstelling Impressionisti Francesi is te bezoeken van 5 oktober tot 9 januari 2019 in het Palazzo degli Esami in Trastevere.

Even voor alle duidelijkheid: op deze tentoonstelling zal je geen enkel origineel kunstwerk aantreffen. Het gaat om een audiovisuele ervaring, waarbij de impressionisten en hun werk meer dan levensgroot tot leven worden gebracht. De makers zijn dezelfde virtual reality-experts die twee jaar geleden de Van Gogh Alive-ervaring hebben gerealiseerd.

De tentoonstelling maakt gebruik van SensorY4, een uniek systeem dat bestaat uit een veertigtal hoge resolutie-projectoren met een surround geluidsinstallatie zoals je die ook in bioscopen aantreft. Het resultaat is één van de meest opwindende multiscreen-omgevingen ter wereld. De enorme beelden zijn kristalhelder en bevatten hyper-fijne details inzake kleuren en technieken. Ze worden geprojecteerd op schermen, muren, zuilen, plafonds en zelfs de vloer.

De projecties zijn speciaal afgestemd op de tentoonstellingsruimte en dompelen je helemaal in de levendige kleuren en levendige details. De beeldexplosies (zo mag je ze wel noemen, want ze dringen volledig door in je netvlies en geest) worden begeleid door een krachtige klassieke muziale score.

De bezoeker wordt van de eerste tot de laatste minuut overweldigd door een audiovisueel spektakel, waarbij je de vogels op een schilderij plots ziet wegvliegen, maar waar je ook gewoon op de grond mag gaan liggen om naar een manuscript te kijken dat wordt geprojecteerd op het plafond.

De Van Gogh Experience sloeg twee jaar geleden in Rome in als een bom. Het viel toen op dat vooral jongeren deze kunsthappening bezochten. Toen we in die periode op een zondagochtend voorbij Palazzo degli Esami wandelden, stond daar een bont allegaartje van meer dan honderd jongens en meisjes te wachten tot de deuren opengingen.

Deze jongeren lagen niet dronken in hun bed na een zwaar nachtje uit, maar kwamen zoals velen vóór hen weer één van de vele brokjes cultuur opsnuiven die Rome steeds vaker op hun maat aanbiedt. Nog sterker was dat velen van hen twee tot zelfs drie uur uittrokken voor een bezoek aan een kunsttentoonstelling die eigenlijk alleen maar een, zij het superieure, audiovisuele kennismaking is. Dat was een ongelooflijke vaststelling en we zijn echt wel benieuwd of de Franse impressionisten dit succes in Rome kunnen evenaren of zelfs overtreffen.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat de digitale en virtuele wereld de komende jaren steeds dieper en vaker zullen versmelten met de echte museumrealiteit. Verschillende musea en archeologische sites in Rome experimenteren volop met virtuele technologie en high tech multimedia. Het gaat daarbij telkens om heel wat meer dan louter enkele projecties. De aanpak lijkt te werken: jongeren vinden opnieuw hun weg naar de musea.

Een bezoek aan de Impressionisti Francesi is trouwens een mooie gelegenheid om het Palazzo degli Esami eens te bezoeken. Dit gebouw uit het begin van de twintigste eeuw is al sinds 2011 gesloten voor het publiek. In afwachting van een vernieuwing en herbestemming wordt het palazzo nu en dan ter beschikking gesteld voor kunstevenementen door de Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Impressionisti Francesi
Palazzo degli Esami
Via Girolamo Induno 4, Rome (Trastevere)

Een voorproefje van de expo krijg je in dit filmpje

Tickets kan je in principe ter plaatse kopen maar er wordt aangeraden ze online te bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.