De lange weg naar Rome

De lange weg naar Rome (Sangue  giusto) is de derde roman van de Italiaanse auteur en documentairemaakster Francesca Melandri. Het boek werd genomineerd voor de prestigieuze Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire prijs, maar won hem uiteindelijk niet. Het verhaal is een familiesaga en laat ons kennismaken met Attilio Profeti en zijn dochter Illaria.

Attilio is dement wanneer bij zijn dochter plots een Ethiopische vluchteling opduikt die beweest dat hij de kleinzoon is van Attilio. Illaria onderzoekt de zaak. Haar zoektocht brengt haar van de tijd dat Ethiopië een Italiaanse kolonie was via Mussolini naar de huidige vluchtelingencrisis.

Al snel blijkt dat Attilio het fascistische regime diende, meewerkte aan de brutale kolonisatie van Abessinië en dat wonderwel in de doofpot heeft weten te stoppen. Wat begint met een klop op de deur ontwikkelt zich tot een intrigerende familiegeschiedenis vol morele dilemma’s. Ze is verbijsterd over wat er boven tafel komt, en soms weet ze niet meer wat goed is en wat fout. Kan Ilaria haar illegale neef redden zonder het zwarte verleden van haar vader bloot te leggen?

Het verleden van een land dat geen verantwoording over zijn koloniale geschiedenis wil afleggen en dat vandaag zonder het te willen het middelpunt is geworden van het Europa van de grote migraties. Als Ilaria daarover nadenkt, weet ze helemaal niet meer wat ze met die jongen aan moet.

In De lange weg naar Rome toont Francesca Melandri zich een auteur die beschikt over een zeldzame kracht en sensibiliteit. Zo wordt achter het prachtig vertelde verhaal van Shimeta Ietmgeta Attiloprofeti en zijn verbaasde tante ook het verhaal zichtbaar van een Europa met al zijn tegenstrijdigheden, die voortkomen uit een donker koloniaal verleden.

De Premio Strega is de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs. De prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt aan het beste fictieboek van een Italiaanse auteur en voor het eerst uitgegeven tussen 1 mei van het vorige jaar en 30 april. In 1944 organiseerden Maria en Goffredo Bellonci voor het eerst een literair salon in hun huis in Rome. Deze zondagse bijeenkomsten werden al snel bevolkt met de meest notabele personen uit het Italiaanse culturele leven. De groep stond bekend onder de naam Amici della Domenica, de Zondagse vrienden. In 1947 besloten de Belloncis, samen met Guido Alberti, de eigenaar van het bedrijf dat Strega (likeur) produceert, om een literatuurprijs in het leven te roepen, voor het beste Italiaanse fictieboek van het vorige jaar. De winnaar wordt gekozen door de Zondagse vrienden.

Sinds de dood van Maria Bellonci in 1986 werd de organisatie overgenomen door de Fondazione Maria e Goffredo Bellonci. De leden van de 400-koppige jury worden nog steeds de Zondagse vrienden genoemd. Om een boek te laten nomineren moeten ten minste twee Vrienden hiermee akkoord gaan. De lange lijst met mogelijke winnaars wordt dan uitgedund tot vijf overblijvers. De tweede stemronde, gevolgd door de prijsuitreiking, vindt plaats op de eerste donderdag van juli in het nymphaeum van de Villa Giulia in Rome.

De lange weg naar Rome
Auteur: Francesca Melandri
Aantal pagina’s: 528
Uitgeverij: Cossee (2018)
Afmetingen: 23 x 15 x 4,8 cm
ISBN13 9789059367784
EAN 9789059367784
Prijs: 24,99 euro

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.