Brug uit de tweede eeuw ontdekt in Utrecht

Tijdens een archeologisch onderzoek in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn in Utrecht (Nederland) is woensdag vlakbij het knooppunt Oudenrijn een brug uit de Romeinse tijd  ontdekt. De nieuwe opgraving ligt in Strijkviertel, nabij het sportpark Rijnvliet. De brug is meer dan 5 m breed en werd vermoedelijk gebouwd in het begin van de tweede eeuw na Chr.

De brug was een onderdeel van de doorgaande weg op de zuidelijke oever van de Rijn, waar vanaf 40 na Chr. een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte. De brug is aangelegd om de grensweg over een zijriviertje van de Rijn te leiden. Alle zestien eikenhouten brugpijlers zijn bewaard gebleven. Het gaat om een zogenaamde paaljukbrug, gedragen door een rooster van vier bij vier palen. Ook de twee landhoofden waar de brug op uitkwam bleven gedeeltelijk bewaard.

Opvallend is het feit dat de Romeinen voor de aanleg basaltbrokken uit de buurt van de Duitse stad Bonn hebben gebruikt, vermoedelijk om de landhoofden te beschermen tegen erosie. Het materiaalgebruik wijst erop dat de brug waarschijnlijk gebouwd is tijdens één van de grote bouwcampagnes langs de Romeinse grens (de limes) in de periode tussen 100 en 125 na Chr.

Precies twintig jaar geleden werd in Leidsche Rijn ook al een dergelijke paaljukbrug ontdekt. Dat gebeurde toen in Velthuizen, enkele kilometers ten westen van de nu ontdekte brug. Die eerdere ontdekking dateerde uit het jaar 125 en was, net als de nu gevonden brug, zowat 5,20 m breed, precies 18 Romeinse voeten.

De huidige stad Utrecht lag aan de noordgrens van het Romeinse rijk, de limes. Op en rond het huidige Domplein legden de Romeinen omstreeks 50 na Chr. de basis voor de stad. Aan de oever van de Rijn bouwden ze het castellum Traiectum van hout en aarde. Dit fort was een onderdeel van de verdedigingsgordel langs de noordgrens van het Romeinse rijk. Tussen 50 en 270 na Chr. werd het castellum viermaal herbouwd. Na het vertrek van de Romeinen streden de Friezen en de Franken lange tijd om de vesting. De overgebleven ommuring leefde voort als de burcht Trecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.