De Catilinarische redevoeringen opgevoerd in Gent

De Catilinarische redevoeringen van de Romeinse schrijver én advocaat Cicero (60 v/ Chr.) werden bewerkt tot een theaterstuk door Daniël Gybels (zélf ook advocaat). De ‘politiek correcte puritein’ Cicero krijgt een menselijk gelaat, te midden de intriges van macht, de politieke afrekeningen en één van de meest groteske samenzweringen uit de wereldgeschiedenis. Guido Vanderauwera geeft, vanuit een gedroomde typecasting, met Romeins elan stevig gestalte aan Cicero, als de imposante, wijze, soms zachtmoedige, doch zeer gedreven staatsman-consul. Jo Decaluwe voert de regie.

De opvoeringen hebben plaats in theater Tinnenpot, Tinnenpotstraat 21 in 9000 Gent (België) en dit op donderdag 18 oktober, maandag 22 oktober en 25 oktober, telkens van 20 tot 21.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro. Reserveren kan via info@tinnenpot.be of telefonisch op het nummer +32 9 225 18 60.

Cicero’s Catilinarische redevoeringen (of soms ook wel de Catilinarisen genoemd) waren de vier aanklachten die Cicero in de hoedanigheid van consul aan het adres van Lucius Sergius Catilina richtte, toen diens (vermeende) samenzwering tegen de Romeinse Republiek aan het licht kwam. De beroemdste is zeker wel de Eerste Catilinarische Rede, een schoolvoorbeeld van de retorica, die nu nog altijd door leerlingen Latijn wordt bestudeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.