Rome breekt bezoekersrecord in augustus

De tijd dat toeristen in Rome eerder werden afgeschrikt dan gelokt door de extreem warme maand augustus, lijkt definitief voorbij. Tijdens de voorbije maand augustus brak Rome alle bezoekersrecords. De stad ontving die maand liefst 1.018.288 bezoekers. Samen waren die goed voor 2.577.8003 overnachtingen. Dat is een stijging met respectievelijk 3,45% en 3,25% in vergelijking met dezelfde maand in 2017.

Hoewel ook heel wat Italianen in augustus hun hoofdstad bezochten, komt het grootste deel van de bezoekers uit het buitenland: 815.332 om precies te zijn, samen goed voor 2.116.040 overnachtingen. In tegenstelling tot steden zoals Venetië of Firenze, kan Rome de drukte nog altijd aan. Al kan het natuurlijk behoorlijk druk zijn in Rome. Tijdens lange weekends bijvoorbeeld, op bepaalde feestdagen, in vakantieperiodes of tijdens de populaire maanden mei, juni, september en oktober.

Druk is het uiteraard ook altijd in de omgeving van populaire trekpleisters zoals de Trevifontein, het Colosseum of de Spaanse Trappen. Maar de veelzijdigheid en de buitengewoon grote hoeveelheid bezienswaardigheden die in de hele historische stad te vinden zijn, zorgen ervoor dat de bezoekers behoorlijk verspreid worden over de hele centrum. Ook buiten de stadsmuren is in Rome heel wat te beleven. Wie even weg wil uit de drukte, vindt in Rome altijd wel een rustiger plekje.

Ook de hotelsector kan het groeiende aantal overnachtingen nog vlot aan. Rome ontvangt jaarlijks 14 tot 15 miljoen bezoekers. Soms, zoals tijdens een Heilig Jaar, komen daar enkele miljoenen bij. De stad kan dat die toevloed in dergelijke uitzonderingsjaren nog steeds aan. Uit de recente cijfers van augustus blijkt wel een opvallende stijgende belangstelling voor het luxesegment. Vergeleken met een jaar eerder, in augustus 2017, was er dit jaar een stijging met 4,64% van het aantal bezoekers die kozen voor een verblijf in een luxe omgeving. Steeds meer mensen zien een bezoek aan Rome wellicht als een weekendje om zichzelf en hun gezin eens een keertje extra te verwennen.

Ook opvallend is de forse groei van het aantal bezoekers uit China, een land dat nu opduikt in de top tien van buitenlandse toeristen. Volgens de reeds bekende boekingen van de komende maanden zal die trend alleen maar toenemen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zullen de komende maanden 4 tot 5% meer Chinezen een bezoek aan Rome brengen. De toeristische dienst van Rome is volop bezig om zich te wapenen tegen dat groeiende aantal Aziatische toeristen. Internationale studies wijzen uit dat China tegen 2020 het land zal zijn met het grootste aantal toeristen in het buitenland.

Vorig jaar maakten 135 miljoen Chinezen een reis buiten hun eigen land, binnen vier jaar zullen er dat naar verwachting 700 miljoen zijn. Rome wil een aanzienlijk deel van dat enorme aantal toeristen binnenhalen. Daarvoor worden diverse programma’s en acties opgezet. Ook de luchthaven in Fiumicino is bezig met uitbreidingen om het groeiende aantal bezoekers te kunnen opvangen. Er wordt ook fors ingezet op de promotie van mooie plekjes in de omgeving van Rome, elders in de regio Lazio.

Recent raakte ook bekend dat Rome bijzonder goed scoort in het jongste City RepTrak-rapport, een wereldwijd onderzoek gebaseerd op 12.044 beoordelingen, verzameld in de G8-landen, die de 56 meest gerenommeerde steden ter wereld rangschikken op basis van vertrouwen, waardering, bewondering en respect. Het vermogen om emoties los te weken en emphatie op te wekken leidt Rome naar de zevende plaats onder de wereldhoofdsteden met de beste reputatie op deze ranglijst . Amsterdam staat in dezelfde ranking op nummer 22, Brussel pas op 30.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.