Nieuw beeld van Julius Caesar opgegraven

Op de rand van Aquino, een stadje aan de Via Latina, zowat 110 km in het zuidoosten van Rome (provincie Frosinone) en op het grondgebied van Castrocielo, zijn drie marmeren hoofden uit de Romeinse oudheid ontdekt. Ze maken vermoedelijk deel uit van een in stukken gebroken standbeeld. De archelologen van de universiteit van Salento die de ontdekking deden hopen ook de rest van de beelden nog te vinden. Twee hoofden zijn al met zekerheid geïdentificeerd. Het gaat om Julius Caesar en Hercules. Er werd tevens een vrouwelijk hoofd ontdekt. Wie dat zou kunnen zijn, is vooralsnog niet duidelijk.

De archeologen maakten voorafgaand gebruik van drones en het is dankzij luchtopnames dat de site waar nu wordt gegraven werd ontdekt. De grond was lange tijd in privébezit, maar werd recent verworven door de overheid. Daardoor kunnen archeologen op deze historisch interessante plek nu ongestoord aan het werk. Op de plek waar momenteel wordt gegraven bevond zich in de oudheid Aquinum, vandaag dus Castrocielo. Aquinum werd in de vierde eeuw v. Chr. gesticht door de door de Volsci, die de plek met succes verdedigde tegen Samnitische invasies.

De naam komt van het Latijnse Aquinum dat ‘water’ betekent, zoals blijkt uit de overvloed aan water die nog steeds het territorium doorkruist, waaronder veel kleine bronnen. Omstreeks 300 v. Chr. werd een verbond gesloten met Rome. Rond 90 v. Chr. kregen de inwoners het Romeinse burgerrecht en groeide het stadje uit tot een municipium. Onder meer de dichter Juvenalis werd geboren in Aquinum.

In Aquino vind je vandaag nog een aantal restanten uit de oudheid, waaronder een tempel uit de tijd van Augustus, een theater, een amfitheater, een ereboog en delen van een aquaduct. In de hele omgeving van de in de oudheid belangrijke stad Aquinum komen overigens steeds meer vondsten aan het licht. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat tot nog toe slechts een klein deel is ontdekt van wat hier nog allemaal in de ondergrond verborgen ligt. De oude stad Aquinum strekte zich vroeger uit over een oppervlakte van meer dan 100 ha. De archeologen zijn vandaag enkel actief in een zone die slechts 8 ha omvat. De vondst van de drie marmeren hoofden wijst alleszins op een belangrijke plek.

Jullius Caesar werd veelvuldig afgebeeld op munten en in de vorm van antieke bustes. Op munten is hij meestal te zien met een lang en mager hoofd en met een opvallende haakneus. Suetonius schreef dat Caesar erg onder zijn kaalheid leed en die steeds wilde verbergen, maar hij beschreef Caesars gezicht met de woorden paulo pleniore (aan de volle kant).

In 2007 werd in de stad Arles een een levensgrote buste gevonden van Caesar, door archeologen opgedoken uit de Rhône. Deze buste toont een ouder wordende man met rimpels en ingevallen wangen. De buste zou dateren uit 46 v. Chr., het jaar waarin Caesar Arles een bevoorrechte positie gaf als Romeinse stad. Het borstbeeld werd misschien in het water gegooid na de moord op Caesar, omdat het in die tijd beter was niet als een aanhanger van hem gezien te worden. Deze vondst is extra bijzonder omdat het waarschijnlijk het oudste beeld is van Caesar dat ooit is gevonden en misschien zelfs het enige dat nog tijdens het leven van Caesar is vervaardigd. Wereldwijd zijn ongeveer twintig antieke bustes van Julius Caesar bekend.

3 Reacties to “Nieuw beeld van Julius Caesar opgegraven”

  1. Nic Hennessy Says:

    ik had graag een afbeelding van het beeld van Julius Caesar gezien Nic

  2. A.E.J. Kaal Says:

    Wat blij ben ik met S.P>Q.R.-Romenieuws! Deze site had ik veel eerder moeten ontdekken. AEJK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.