Vaticaan geeft bebloed gewaad van Thomas Becket terug aan Engeland

Het Vaticaan zal het bebloede gewaad dat de heilige Thomas Becket (1118-1170) droeg toen hij vermoord werd, teruggeven aan Groot-Brittanië. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.  De teruggave gebeurt in het kader van de 850ste verjaardag van de moord op de Engelse martelaar die in 2020 herdacht zal worden. De bebloede kazuifel bevindt zich sinds 1485 in de basiliek Santa Maria Maggiore in Rome en zal ter gelegenheid van de herdenking naar de kathedraal van Canterbury worden gebracht.

Becket was aartsbisschop van Canterbury en werd vermoord na een heftige strijd met koning Hendrik II over de vraag of de kroon of de kerk autoriteit had over de geestelijkheid en het volk. Op 29 december 1170 vielen vier ridders Becket tijdens de eucharistieviering van achter aan in zijn kathedraal. Drie jaar na zijn dood verklaarde paus Alexander III hem heilig.

Het graf van Thomas Becket in de kathedraal van Canterbury trok in de daaropvolgende decennia duizenden pelgrims, maar werd in 1538 verwoest door koning Hendrik VIII, die zich van Rome afscheidde en de Anglicaanse Kerk van Engeland stichtte met zichzelf aan het hoofd. De met bloed besmeurde kazuifel van Becket werd enkele jaren eerder waarschijnlijk door Hendrik VII, die in 1485 koning van Engeland was geworden, aan de paus geschonken.

In de mooie romaanse  crypte onder het hoogaltaar van de basilica di Santi Bonifacio e Alessio (basiliek van Sint-Bonifatius en Alexius) aan Piazza di Sant’Alessio (Aventijn) in Rome worden onder een tegel op het altaar relieken bewaard van Thomas Becket. Hij wordt zowel in de Rooms-Katholieke als de Anglicaanse Kerk als heilige vereerd.

Het Vaticaan is momenteel met de Anglicaanse Kerk in gesprek over de wijze waarop de verjaardag van de moord op Becket gevierd zal gaan worden. Het overhandigen van de reliek zal daar onderdeel van uitmaken, evenals een gezamenlijke gebedsdienst van anglicanen en rooms-katholieken. Het is evenmin duidelijk of het een geschenk betreft of dat het gewaad in bruikleen aan Canterbury gegeven zal worden. Dat beslist kardinaal Gianfranco Ravasi, de president van de Pauselijke Raad voor Cultuur. Ravasi is tevens voorzitter van de Pauselijke Commissie voor het Cultureel Erfgoed van de Kerk en de Pauselijke Commissie voor Gewijde Archeologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.