Oorlogsbombardement op Vaticaanstad herdacht

Deze week heeft het Vaticaan herdacht dat op 5 november 1943 om 20.10 uur een Italiaans vliegtuig Vaticaanstad heeft gebombardeerd. De piloot gooide toen vijf bommen op de ministaat, waarvan er eentje niet tot ontploffing kwam. Bij het bombardement raakte niemand gewond.

Eén bom ontplofte vlak naast het treinstation van Vaticaanstad, een andere trof het mozaïekatelier, de derde bom beschadigde de muur van het paleis van de gouverneur van het Vaticaan en een laatste kwam tot ontploffing op het Santa-Martaplein, achter de apsis van de Sint-Pietersbasiliek.

De Italiaanse historicus Augusto Ferrara, die een boek schreef over het merkwaardige voorval, vermoedt dat de installaties van Radio Vaticana het eigenlijke doelwit van de aanval vormden. Het radiostation verstrekte immers informatie over het verloop van de oorlog, onder meer over krijgsgevangenen.  De piloot zou op die manier geprobeerd hebben de nieuwsberichtgeving van het radiostation het zwijgen op te leggen.

Ferrara vermoedt op basis van zijn onderzoek dat het niet Benito Mussolini is geweest die de opdracht voor de aanval heeft gegeven, maar dat het wellicht om een persoonlijk initiatief van de piloot ging. Mussolini heeft de aanval ook onmiddellijk veroordeeld, toen hij erover werd ingelicht.

De huisfotograaf van het Vaticaan maakte dezelfde avond en de volgende ochtend in totaal een dertigtal foto’s. Volgens ooggetuigen had de piloot de avond voordien al een verkenningslucht over Vaticaanstad gemaakt om te zien waar hij de studio’s van Radio Vaticana moest treffen.

Het indicent is destijds nauwelijks tot de internationale media doorgedrongen en zelfs vandaag weten velen niet dat Vaticaanstad tijdens de jongste wereldoorlog werd gebombardeerd. Ook paus Pius XII werd over het incident geïnformeerd, Na enkele dagen had die eveneens begrepen dat dit het werk moest zijn van een enkeling. Daardoor werd het incident verzwegen en werd er toen ook geen melding van gemaakt in de kranten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.