De geheimen van de Crypta Balbi in Rome

Op woensdag 21 november 2018 om 20 u. geeft Guido Cuyt een gratis lezing met als thema De geheimen van de Crypta Balbi in Rome. Speciaal voor deze lezing brengt de spreker een maquette op schaal 1:250 mee die de hij zelf construeerde. Ze toont de eigenlijke Crypta Balbi, het theater van Balbus, de tempel van Vulcanus, de Porticus Minucia Frumentaria, met daarin de tempel van de Nimfen. De lezing heeft plaats in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14 in  Antwerpen en wordt georganiseerd door de AVRA in samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

De Crypta Balbi in Rome is een zuilengang van Balbus uit de tijd van Augustus, verbonden aan het gelijknamige theater. Lange tijd was men niet zeker over de exacte ligging van het complex. Maar een kritische studie van de Forma Urbis, het marmeren stadsplan van Rome uit circa 200 na Chr. heeft omstreeks 1960 duidelijkheid gebracht. Dit leidde ook tot het ‘herschikken’ van een hele reeks gebouwen op het Marsveld, zoals het Circus Flaminius en de tempel van Bellona. Maar we weten nu ook dat de Porticus Minucia Frumentaria, de zuilengang die bestemd was voor de graanuitdelingen, vlak naast de Crypta Balbi lag.

Opgravingen die sinds 1981 gebeurden hebben een aantal geheimen van de Crypta Balbi opgehelderd. Archeologen hebben nu een duidelijk beeld van de overgangsperiode van de late oudheid naar de vroege middeleeuwen, een periode waarvoor men voorheen geen interesse had. Op de site is een modern archeologisch museum gebouwd, één van de mooiste in zijn soort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.