Het wordt te druk in de Vaticaanse Musea

Zoals begin juli gemeld wordt momenteel gebouwd aan een tweede ingang voor de Vaticaanse Musea. Die moet het alsmaar toenemende aantal bezoekers helpen kanaliseren. Het Vaticaan denkt er nu ook aan een bezoekerslimiet in te stellen voor de wereldberoemde musea die alsmaar meer bezoekers te verwerken krijgen. Vooral de Sixtijnse Kapel kreunt op piekdagen onder een bezoekersaantal van meer dan 30.000 mensen. Met dat aantal is overigens ook de veiligheidslimiet bereikt.

De Vaticaanse Musea bestaan uit in totaal 54 galerijen met vele duizenden kunstschatten. Meer dan zes miljoen bezoekers trekken elk jaar naar het Vaticaan om er de gebouwen en kunstvoorwerpen te bewonderen. De grootste attractie is ongetwijfeld de Sixtijnse Kapel, die dagelijks een gemiddelde van zowat 25.000 bezoekers te verwerken krijgt. Een vaste limiet op het aantal bezoekers voor de Vaticaanse Musea werd tot dusver nog niet gesteld.

Verschillende media meldden de voorbije dagen dat een aantal museumgidsen daar wel om vragen. Anonieme gidsen getuigen over de voorbije warme zomermaanden, waarin museumbezoekers flauw vielen of het benauwd kregen in de uitgestrekte gangen van het museum. In de Vaticaanse Musea is vrijwel nergens airconditioning aanwezig. De Sixtijnse Kapel en enkele andere kamers met waardevolle fresco’s zijn wel uitgerust met een klimaatregelingsysteem.

Kunsthistorica Barbara Jatta, die op 20 december 2016 door paus Franciscus werd benoemd tot directrice en verantwoordelijke van de Vaticaanse Musea (in opvolging van Antonio Paolucci), verklaart dat wordt gewerkt aan een limiet die het aantal bezoekers beperkt. Die maatregel zou ingaan in de loop van 2019. Hoe hoog het maximale dagelijkse aantal bezoekers zou mogen zijn, is nog niet bekend. Een Spaanse firma onderzoekt momenteel het ook het huidige ticketsysteem. Naast de voormelde tweede ingang komen er mogelijk ook langere openingsuren.

In een repliek op de klachten van sommige gidsen vraagt Jatta dat gidsen hun klanten ook eens naar de minder drukke delen van de musea zouden meenemen. Naast de grote blikvangers heeft het museum immers nog oneindig veel meer te bieden. Maar vele toeristen zijn daarin niet geïnteresseerd. Zij willen enkel de grote blikvangers bezoeken. De Vaticaanse musea brengen elk jaar na aftrek van alle kosten ongeveer 100 miljoen euro op. De helft daarvan gaat rechtstreeks naar de Vaticaanse staat.

De massa vermijden?

Breng een virtueel bezoek aan de Sixtijnse kapel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.