Italiaanse regering overleeft vertrouwensstemming

De Italiaanse regering heeft deze week een vertrouwensstemming in de Senaat overleefd en zo de weg vrijgemaakt voor een strenge migratiewet. Vooral vicepremier Matteo Salvini van de extreemrechtse partij Lega drong aan op een snelle goedkeuring van die wet. Maar de coalitiepartner, de MoVimento 5 Stelle (M5S) of de Vijfsterrenbeweging, ontstond weerstand tegen de standpunten van Salvini. Daarom kwam het tot een vertrouwensstemming.  Uiteindelijk kreeg de regering nog vlotjes het vertrouwen. Slechts vijf senatoren van de Vijfsterrenbeweging onthielden zich van de stemming.

Volgens Salvini is er helemaal geen probleem in de regeringscoalitie. Of Lega en de M5S effectief vijf jaar lang zullen regeren wordt volgende week weer op de proef gesteld. Dinsdag moet Italië een nieuwe begroting voorleggen aan de Europese Commissie. Een eerder ontwerp voldeed niet aan de Europese criteria. De Italiaanse regering weigert haar plannen voorlopig aan te passen, ondanks de toenemende druk van Brussel.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) zou de Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, hebben gewaarschuwd dat de Italiaanse regering wegens de hoge overheidsschuld en de lage economische groei meer inspanningen moet leveren dan de Europese regels voorschrijven. Voorlopig laat Tria zich niet van zijn stuk brengen en blijft hij bij het officiële standpunt dat de Italiaanse begroting niet wordt aangepast. Als Rome de begroting niet aanpast, kan de Europese Commissie sancties nemen. Europa kan zelfs een procedure wegens overmatige schuld in gang zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.