Vaticaan kiest dit jaar voor zandsculptuur als kerststal

Het Vaticaan laat dit jaar op het Sint-Pietersplein een bijzondere kerststal bouwen. Op 7 december wordt naast de grote kerstboom vóór de Sint-Pietersbasiliek een zandsculptuur van het traditionele kersttafereel ingehuldigd. Die zal fungeren als kerststal. Zandkunstenaar Rich Verano uit Florida, die zich de voorbije veertig jaar specialiseerde in prachtige zandsculpturen, leidt een internationaal team van elf kunstenaars dat vandaag in Rome al is begonnen met de voorbereidingen voor het tafereel dat gesneden wordt uit grote, samengeperste zandblokken.

De plaatsing van deze zeer speciale kerststal is een idee van de burgemeester van Jesolo (regio Veneto), een kuststadje in het noorden van Italiê dat sinds 1998 vooral bekend is om het jaarlijkse zandsculpturenfestival. Hij contacteerde een jaar geleden patriarch Francesco Moraglia van Venetië, die op zijn beurt het voorstel in Rome ter sprake bracht. Met een positief resultaat dus.

Er is slechts één probleem: de kerststal wordt weliswaar vervaardigd met speciaal zand en is bestand tegen lichte regen. Maar bij stormachtig weer of hevige regenval dreigt het tijdelijke bouwwerk gewoon af te brokkelen en te verdwijnen. De kerstboom en de kerststal blijven in principe tot de eerste zondag na Driekoningen op het Sint-Pietersplein staan. Of dat zal lukken is met het wispelturige eindejaarsweer in Rome nog af te wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.