Nieuwe verlichting Sint-Pietersbasiliek is volledig klaar tegen kerstmis

In een volgende bijdrage krijg je eveneens leuk verlichtingsnieuws uit de Sint-Pietersbasiliek, maar in afwachting hiervan meldt de firma Osram dat de eerder aangekondigde installatie van de ledverlichting die ze in dezelfde basiliek uitvoerde, vrijwel afgerond is.

De laatste exemplaren van in totaal zevenhonderd ledarmaturen worden momenteel geplaatst. In totaal werd bijna 20 kilometer aan kabels aangebracht om de verlichting te kunnen laten branden. Sommige armaturen hangen op een hoogte van 136 meter. Er waren technici zonder hoogtevrees nodig om de installatie te voltooien.

Het volledige verlichtings- en installatieproject moet klaar zijn vóór de kerstviering van 2018. Het officiële installatiemoment volgt op 25 januari 2019. Dan zal de nieuwe ledverlichting tijdens een speciale ceremonie officieel ontstoken worden. Vanaf dan zullen meer dan 100.000 ledlampen – verwerkt in de 700 armaturen – de basiliek verlichten. De basiliek heeft een lengte van ongeveer 190 meter en biedt ruimte aan 20.000 mensen. De nieuwe verlichting zal zorgen voor een energiebesparing van 85 procent.

De ledverlichting kan aangepast worden aan de gelegenheid waarvoor het gebouw in gebruik is. Het nieuwe verlichtingssysteem zal de eigenschappen van de gebruikte materialen en het gebouw accentueren, waarbij vooral de structuur, het marmer en de architectuur ervan worden benadrukt. De keuzes zijn gemaakt in overleg met de Servizi Tecnici del Governatorato, de Technische Dienst van de gouverneur van Vaticaanstad.

Osram voorzag twee jaar geleden het Sint-Pietersplein ook al van ledverlichting. Die ingreep zorgde voor een besparing van 70 procent op de verlichtingskosten. En in 2014 installeerde dezelfde firma ook in de Sixtijnse Kapel ledverlichting. De pauselijke opdrachten hebben het bedrijf geen kwaad gedaan.

“We krijgen inderdaad wereldwijde erkenning voor deze verlichtingsopdrachten. Wij zijn dan ook ontzettend vereerd dat wij voor het Vaticaan dergelijke complexe verlichtingssystemen hebben mogen leveren”, verklaart Olaf Berlien, de directeur van Osram.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.