Activiteiten S.P.Q.R. in Rome worden fors uitgebreid

De activiteiten van onze Romevereniging S.P.Q.R. vinden zowel in België als in Rome plaats. In België zijn dat uitstappen, een etentje, een bezoek aan een tentoonstelling of een museum, maar vooral ook regelmatige lezingen, meestal gegeven door unieke sprekers of auteurs.

Zo mogen we op vrijdag 7 december Johan Ickx verwelkomen, het hoofd van het Historisch Archief van het Staatssecretariaat op het Vaticaan. Zijn lezing over de geheime activiteiten van enkele illustere figuren in het Vaticaan, waaronder een Leuvenaar, is zonder meer een must. Alles speelt zich af tijdens Wereldoorlog I. De spreker schreef er een boek over.

Enkele weken later, op dinsdag 29 januari 2019, is het de beurt aan dr. Michiel Verweij, die zijn nieuwe boek over Ovidius zal presenteren. En iets heel anders: voor het eerst in het bijna zeventienjarige bestaan van S.P.Q.R. zullen we ook een klassiek pianoconcert organiseren. Afspraak hiervoor op woensdag 13 maart 2019. De komende weken zal de activiteitenkalender nog worden aangevuld. Onze leden krijgen hiervoor uiteraard tijdig een persoonlijke uitnodiging, maar het kan geen kwaad deze data alvast te noteren.

De grootste wijziging betreft onze inmiddels klassieke wandelingen en rondleidingen in Rome.  Die worden dit voorjaar fors uitgebreid. Niet alleen in aantal, maar ook wat betreft de thema’s.  Naast Eric en Hugo, met wie velen onder jullie in de voorbije jaren ongetwijfeld al een tochtje door Rome maakten, is het team in Rome nu ook versterkt met Angelina. Daardoor staan de komende maanden in Rome een aantal nieuwe bestemmingen op het programma, zijn er zelfs een paar begeleide uitstappen naar Ostia Antica en kunnen deelnemers voor het eerst ook zelf kiezen welke wandeling ze willen maken.

In de voorbije jaren hebben immers al heel wat clubleden en andere liefhebbers van Rome wandelingen en rondleidingen meegemaakt in onze lievelingsstad. Velen keerden, hoe kan het ook anders, meermaals terug naar Rome en beginnen de stad inmiddels ook al behoorlijk goed te kennen. We kunnen begrijpen dat sommigen wat uitgekeken geraken op de klassieke paden, al zullen we in ons wandelprogramma altijd rekening houden met de toch nog altijd talrijke mensen die Rome voor het eerst bezoeken.

We zijn er ons ook van bewust dat de thema’s van onze clubwandelingen niet altijd passen in de belangstellingssfeer van de deelnemers. Soms ken je de buurt waar de wandeling plaatsvindt al erg goed. Of interesseren de bestemming of het thema je gewoon niet. Om daar iets aan te doen kozen we voor een unieke aanpak. De komende weken en maanden kan je via S.P.Q.R. voor een aantal data (mits tijdige afspraak) zelf een bestemming of een thema naar keuze aanvragen. We zullen er vervolgens in de mate van het mogelijke alles aan doen om die wens in te willigen.

We zijn zelf ook benieuwd of hiervoor belangstelling is, dus raadpleeg zeker aandachtig de beschikbare data op de inmiddels flink uitgebreide activiteitenkalender op deze link. Dat blijf je overigens best doen. We plannen de komende maanden ook nog een aantal exclusieve themawandelingen, waaronder (enkel voor de ware liefhebbers!) een wandeling langs de beste biercafés van Rome (met een beetje geluk maken we dan ook even kennis met een lokale microbrouwerij), een bezoek aan de filmstudio Cinecittà en natuurlijk vergeten we de fraaie en met fleurige lentebloemen bezaaide wandelingen doorheen het indrukwekkende Park van de Aquaducten niet.

Evenzeer kunnen we op aanvraag een gezellige wandeling maken doorheen fraaie wijken zoals het Quartiere Coppedè, Garbatella, Testaccio, enz. Wij staan open voor suggesties: alles wat je ooit wilde doen in Rome. Er is zoveel te ontdekken in de eeuwige stad dat een mensenleven te kort is om alles te zien. Maar we willen toch een kleine poging doen om jullie daarbij te helpen…!

Tot slot willen we ook nog even benadrukken dat S.P.Q.R. een niet-commerciële vereniging is. Wij doen het niet voor de centen, maar uit liefde voor Rome. Het bewijs hiervan lees je in de deelnemingsvoorwaarden bij de activiteiten. Wij werken uitsluitend met kleine groepjes (afhankelijk van de begeleider maximum zes (Eric) tot tien personen (Hugo en Angelina). Op archeologische locaties, in musea of waar het nodig is kunnen de begeleiders een officieel gidsendiploma tonen.

Voor leden van S.P.Q.R. zijn de wandelingen en rondleidingen gratis (enkel de toegangsprijs voor een archeologische site of museum moet (indien nodig) uiteraard worden betaald. Niet-leden betalen slechts een zeer kleine of een vrijwillige bijdrage. We vinden het vooral prettig onderweg ook te kunnen praten en kennis te maken met de deelnemers.

Meer zelfs: als we vergezeld worden door prettige mensen, gaan we  met jullie (als het past in onze persoonlijke agenda) na afloop ook altijd heel graag een hapje eten of een glaasje drinken bij de locals in Rome. We hopen jullie de komende maanden (en bij uitbreiding het hele jaar 2019) bijzonder talrijk in Rome te mogen verwelkomen.

En voor de thuisblijvers: heel graag tot op de komende lezingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.