Metrostation Repubblica zal nog maanden lang gesloten blijven

Het metrostation Repubblica (op lijn A) in Rome zal nog verschillende maanden gesloten blijven. De metrotreinen rijden gewoon, maar stoppen dus niet aan de halte Repubblica. In dit station sloeg op 23 oktober een roltrap naar beneden op hol. Daarbij raakten meer dan twintig mensen gewond.

Zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaak van het ongeval, wordt de site niet vrijgegeven door de onderzoekers. Daarna moeten experts een veiligheidsonderzoek uitvoeren. Op basis van die audit en de uitslag van het gerechtelijke onderzoek, volgt een openbare aanbesteding om nieuwe roltrappen te installeren. Er is weliswaar slechts één roltrap beschadigd, maar omdat die deel uitmaakt van hetzelfde systeem moeten beide naast elkaar liggende roltrappen vervangen worden. Dat gaat allemaal nog een hele tijd duren.

Op die bewuste dinsdag werd het station Repubblica overrompeld door Russische voetbalfans die op weg waren naar het Stadio Olimpico in het noorden van Rome, waar CSKA Moskou een match in de Champions League zou spelen tegen AS Roma, een match die de Russen later overigens met 3-0 zouden verliezen.

Op een bepaald moment begon de roltrap ineens te versnellen waardoor onderaan de trap tientallen mensen over en door elkaar heen werden gegooid. De roltrap bewoog te snel om er op het einde gewoon af te kunnen springen. De reizigers werden als het ware gekatapulteerd. Sommigen raakten gekneld tussen de metalen platen van de treden. Anderen gooiden zichzelf op het centrale deel van de roltrap om niet naar beneden te glijden en te vallen, nog anderen probeerden hun val te vertragen door zich vast te klampen aan de leuningen.

De hele omgeving onderaan de trap lag ook bezaaid met tientallen kapotte bierflesjes en glazen. Verschillende mensen raakten gekwetst door de vele glasscherven. Er vielen uiteindelijk 24 gewonden, waarvan eentje ernstig. Die houdt waarschijnlijk een levenslang letsel aan zijn voet over aan het incident. Omwille van de ernst van het ongeval opende de officier van justitie een onderzoek.

Getuigen verklaarden vlak na het indicent in de media dat de vele zingende, roepende voetbalsupporters, waarvan sommigen al duidelijk een glas teveel hadden gedronken, aan het springen en dansen waren op de roltrap. Het vermoeden bestaat dat die door de schokken en de forse druk ontregeld zou geraakt zijn. Maar op de schaarse en verwarrende filmpjes die van het indicent bestaan, is echter niet meteen op te maken of dat verhaal wel klopt.

Romeinen vragen zich momenteel vooral af waarom het station niet geopend kan worden tijdens de onderzoeken die het gerecht en de transportautoriteiten uitvoeren. Het blijkt dat de bewuste roltrap de enige manier is om naar beneden te geraken en de metro in beide rijrichtingen (Battistini en Anagnina) te kunnen nemen.

Daarnaast willen de autoriteiten in het hele station een veiligheidsanalyse uitvoeren. Volgens vervoersmaatschappij ATAC worden de roltrappen in ieder metrostation van Rome maandelijks gecontroleerd en onderhouden. Of dat klopt is ook iets wat de onderzoekers zullen nagaan. Daarvoor zullen zelfs camerabeelden worden opgevraagd om na te gaan of technici hun werk wel hebben gedaan. Meteen na het ongeval werd in alle metrostations van Rome alvast een preventief onderzoek uitgevoerd op de roltrappen.

Het metrostation Repubblica werd ingehuldigd in 1980 en ontleent zijn naam aan het er boven gelegen Piazza della Repubblica. Het cirkelvormige plein heette vroeger Piazza dell’ Esedra. Tijdens de bouw van het ondergrondse station werden overblijfselen van Romeinse woningen gevonden. Deze ruïnes zijn zichtbaar in het atrium van het station en worden beschermd door glazen behuizingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.