Johan Ickx spreekt morgen in Leuven over de link tussen het Vaticaan, Leuven en WO I

Als uniek sluitstuk van de vele nationale herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog die de voorbije maanden hebben plaatsgevonden, organiseert S.P.Q.R. morgen vrijdag 7 december om 20 uur een unieke lezing over deze oorlogsperiode, waarbij dieper wordt ingegaan op een directe en tot dusver verborgen gebleven link tussen Leuven en Rome.

Spreker Johan Ickx is hoofd van het Historisch Archief van het Staatssecretariaat op het Vaticaan en is doctor in de kerkelijke geschiedenis, licentiaat in de godsdienstwetenschappen en baccalaureus in de filosofie en in de theologie. Zijn boek De oorlog en het Vaticaan werd vorig jaar bekroond met onze Romulusprijs.

Eind augustus 1914. Het Duitse leger legt de Vlaamse stad Leuven zo goed als volledig in de as. Ook de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven wordt volledig vernietigd. In België wordt een scherpe veroordeling door paus Benedictus XV verwacht, maar de reactie is nogal lauw. Het Vaticaan lijkt te talmen. Mgr. Paulin Ladeuze, de toenmalige rector van de universiteit, stuurt daarop een geheim (en niet eerder gepubliceerd) rapport aan de Heilige Stoel.

Die ingreep past in een tot nu toe onbekend gebleven bredere geheime bredere diplomatieke operatie waarbij Belgische professoren en geestelijken vanaf kerstmis 1914 bondgenoten zoeken in het Vaticaan. Johan Ickx ontdekte ook de briefwisseling van de Leuvense Mgr. Simon Deploige (die een belangrijke rol zou spelen als een diplomatieke geheim agent tussen Leuven en Rome) die verrassende details prijsgaf en in de richting wees van een geheime groep met personen van verschillende nationaliteiten, actief in Rome en bij de Heilige Stoel.

Zij stelden zich tot doel de valse Duitse oorlogspropaganda bij het Vaticaan te ontmaskeren om een wijziging van de diplomatieke koers van de Heilige Stoel te bewerken. Deze groep van vijf vergaderde vrijwel dagelijks in de gebouwen van Sint-Juliaan-der-Vlamingen. Naast Simon Deploige, bestond deze uit de Roemeense prins Vladimir Ghika, Duncan Gregory voor Engeland, Louis Canet voor Frankrijk en Shinjiro Yamamoto, de Japanse militaire zeemachtattaché.

Johan Ickx ontsluiert een een tot op heden onbekend stukje geschiedenis over de diplomatie in het Vaticaan na de vernietiging van Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog, een gebeurtenis die zoals het zich nu laat aanzien deel uitmaakte van een complot. Van Duitse vergelding tegenover de bevolking die op Duitse troepen zou geschoten hebben was blijkbaar geen sprake, de vernietiging gebeurde gepland en doelbewust.

De pauselijke nuntius Tacci in Brussel en vooral zijn zaakgelastigde Mgr. Emanuele de Sarzana speelden in de nasleep van deze gebeurtenissen een dubieuze en kwalijke rol die tot nog toe niet bekend was. Ook dat komt in dit boek en tijdens deze lezing aan bod, net als hoe met beide heerschappen wordt afgerekend. Bij dit alles bleek tevens een hoofdrol weggelegd voor Eugenio Pacelli, de latere paus Plus XII, die jaren later ook geconfronteerd zou worden met Wereldoorlog II.

Het boek De oorlog en het Vaticaan is behalve in het Nederlands inmiddels ook vertaald in het Frans en het Italiaans. Deze boeiende lezing vindt plaats op vrijdag 7 december om 20 uur in lokaal A.1.3. in cultureel centrum Romaanse Poort, Brusselsestraat 63 in 3000 Leuven. De toegang is gratis, iedereen is welkom. Zoals altijd: heel graag tot dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.