De verzameling van Ludwig Pollak: archeoloog en kunsthandelaar

In het Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco in Rome is een tentoonstelling begonnen over de in Praag geboren archeoloog en kunsthandelaar Ludwig Pollak (1868-1943) die precies 150 jaar geleden werd geboren. De naam zal wellicht niet meteen een belletje doen rinkelen, maar Pollak was één van de grootste verzamelaars van zijn tijd en ere-conservator van het Museo Barracco, de plek waar de tentoonstelling nu te zien is. In het Museo Ebraico wordt een documentaire getoond over Ludwig Pollak. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 5 mei 2019.

Ludwig Pollak woonde lange tijd in Rome. Vanaf 1903 verbleef hij in het Palazzo Bacchettoni (Via del Tritone 183) en vanaf 1927 woonde hij in Palazzo Odescalchi (aan Piazza Santi Apostoli 77). De tentoongestelde werken vertellen de professionele en persoonlijke geschiedenis van Pollak, te beginnen met zijn afkomst uit het getto van Praag, naar de gouden jaren die hij meemaakte als internationale en gewaardeerde verzamelaar en kunstkenner tot ten slotte zijn tragische einde in het vernietigingskamp van Auschwitz.

De meer dan honderd tentoongestelde kunstwerken omvatten schilderijen, antieke beelden, Griekse vazen, aquarellen, zeldzame boeken en oude foto’s. De tentoonstelling schenkt naast het leven van Pollak ook aandacht aan de wetenschappelijke activiteiten die hij als archeoloog ontplooide. Ludwig Pollak ging immers ook de geschiedenis in als ontdekker van enkele waardevolle artefacten.

De belangrijkste hiervan is wellicht de vondst in 1906 van de oorspronkelijke arm van de Laocoöngroep. Pollak ontdekte die op een bouwwerf, niet ver van de vindplaats van de beeldengroep. Hij presenteerde zijn ontdekking aan het Vaticaan, maar de ontbrekende arm zou pas in 1957, lang na zijn dood, als het originele exemplaar worden erkend. Het Vaticaan had de vondst een halve eeuw in een magazijn laten liggen. Zijn contacten in de Joodse culturele en religieuze wereld leverde ook vriendschapsbanden en samenwerkingen op met enkele vooraanstaande persoonlijkheden uit die tijd, waaronder vooral Sigmund Freud.

Helaas heeft de joodse afkomst van Ludwig Pollak ook geleid tot het tragische einde van zijn leven in Auschwitz, waar hij met zijn vrouw en twee kinderen in 1943 werd gedood. Pollak en zijn familie werden opgepakt tijdens een razzia in Rome op 16 oktober 1943 en vier dagen later vanaf Rome-Tiburtina per trein afgevoerd naar het concentratiekamp. Meteen de reden waarom ook het Joodse museum meewerkte aan deze tentoonstelling.

Pollak’s landgoed, zijn verzameling kunstwerken, tweeduizend boeken en zijn verzameling handtekeningen van beroemdheden uit zijn tijd, werd in de periode tussen 1951 en 1958 geschonken aan zijn schoonzus Margarete Süssmann Nicod. Na haar dood in 1966 kwam de hele verzameling terecht in het Museo Barracco waar ze wordt bewaard in de bibliotheek. Voor de tentoonstelling werd een catalogus uitgegeven door Gangemi Editore. Kostprijs: 35 euro.

Ludwig Pollak. Archeologo e mercante d’arte
Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco (expo)
Museo Ebraico di Roma (docu)
Tot 5 mei 2018

Praktische informatie

www.museobarracco.it

www.museoebraico.roma.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.