Vaticaan presenteert kunstboek over Rafaël

Op de valreep nog een eindejaarsgeschenk nodig? Dan is dit misschien wel een tip. Vooruitlopend op de grote vieringen en projecten die in 2020 over en voor de wereldberoemde schilder Rafaël zullen worden georganiseerd, presenteren de Vaticaanse Musea nu al een nieuwe opmerkelijke publicatie: Raffaello a Roma – Restauri e ricerche (Raphael in Rome – Restauraties en onderzoek).

Het boek is uitgegeven in het Italiaans en het Engels en brengt hulde aan de befaamde rennaissancekunstenaar. Op 6 april 2020 zal het precies 500 jaar geleden zijn dat Raffaello Sanzio overleed en die gebeurtenis zal zowel in zijn geboortestad Urbino als in Rome uitgebreid worden herdacht. Dit boek is een eerste project en misschien een mooi eindejaarsgeschenk voor de liefhebbers.

Het boek werd samengesteld onder leiding van Antonio Paolucci, de voormalige directeur van de Vaticaanse Musea. Die onderstreept in het boek dat de vooraanstaande renaissanceschilder Rafaël (1483-1520) een tijdgenoot was van Michelangelo Buonarroti. Het boek bevat honderden reproducties van zijn werken en voorbereidende tekeningen en gaat ook dieper in op de vele experimenten en innovaties van de kunstenaar.

Rafaël (of Raphaël, ook wel Raffaello Santi of Raffaello da Urbino genoemd) arriveerde in 1508 op 25-jarige leeftijd in Rome, precies op het moment waarop paus Julius II getalenteerde schilders, beeldhouwers en architecten nodig had voor een ambitieus project voor het herstel van het hart van het christendom in al zijn oude glorie. Het meest in het oog springend was de bouw van de nieuwe Sint-Pietersbasiliek.

Rafaël wist de paus snel te overtuigen van zijn grote talent en deze vertrouwde de jonge kunstenaar de inrichting toe van verschillende kapellen en ceremoniezalen in het apostolische paleis. Zijn collega Michelangelo kreeg de Sixtijnse kapel, Rafaël werd belast met de decoratie van de nieuwe pauselijke appartementen. Die opdracht resulteerde in iconische werken zoals de School van Athene, de fresco’s in de Kamer van Heliodorus of de Verlossing van de Heilige Petrus.

Dit boek verzamelt de relevante onderzoeksresultaten van een tweedaags congres dat in 2014 over Rafaëls periode in Rome (1508 en 1520) werd gehouden. Het is het verhaal van het artistieke pad dat de jonge kunstenaar in Rome aflegde en gaat dieper in op een aantal aspecten, zoals de technische keuzes die Rafaël maakte, de experimenten die hij uitvoerde, de stilistische en expressieve innovaties die hij lanceerde.

Daarbij is er natuurlijk uitgebreid aandacht voor zijn werk en de restauraties die de voorbije eeuwen werden uitgevoerd, wat resulteert in een prachtige en kleurrijke ‘atlas’ met nieuwe details van de fresco’s en voorbereidende schetsen. Schilderijen en fresco’s worden vergeleken, je komt ook meer te weten over de resultaten die de meest recente onderzoeken met infrarode en Röntgenstraling opleverden.

Raffaello a Roma – Restauri e ricerche
Antonio Paolucci, Barbara Agosti, Silvia Ginzburg
Taal: Italiaans of Engels
Edizioni Musei Vaticani – Città del Vaticano
Aantal pagina’s: 432
Formaat: 25 x 29 x 3,3 cm
Illustraties: 326 (kleur en zwart-wit)
ISBN: 978-88-8271-394-2
Prijs: 59 euro

Webshop Vaticaan

Lees ook: Het graf van Rafaël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.