Het nieuwe kunstencentrum Palazzo Rhinoceros pakt uit met Michelangelo

In het hartje van de historische binnenstad van Rome, aan de Via del Velabro 9, opende vorige maand de nieuwe kunstgalerij Rhinoceros.

Zoiets gebeurt wel vaker in Rome, maar hier gaat het om een initiatief van de Fondazione Alda Fendi – Esperimenti, die in het aanpalende en volledig gerestaureerde gebouw ook zijn hoofdkwartier zal vestigen.

Het ontwerp waarbij, gespreid over zes verdiepingen bestaande panden (waarvan sommige gedeeltes dateren uit de zeventiende eeuw) aan de binnenzijde werden samengevoegd met moderne structuren, is van de bekende Franse architect Jean Nouvel.

Het gebouw zelf werd in de volksmond al snel Palazzo Rhinoceros genoemd, een naam die bleef hangen en nu ook officieel wordt gebruikt.

In totaal biedt het gebouw nu plaats aan 24 exclusieve appartementen, maar ook aan een kunstencentrum, tentoonstellingszalen en presentatieruimtes. Jean Nouvel behield de oude elementen van de kamers maar gaf ze tegelijk een hypermodern designjasje. De Spaanse ondernemer Enrique ‘Kike’ Sarasola is aangesteld om de appartementen te beheren.

Interessant voor Romebezoekers die op zoek zijn naar gastronomisch plezier is dat de komende maanden op het dak een exclusief restaurant zal openen dat Caviar Kaspia Roma zal heten.

Het zal zich vooral toeleggen op Russisch-geïnspireerde specialiteiten (waarbij dan onvermijdelijk kaviaar aan te pas zal komen) maar ook de fijne Franse en Italiaanse keuken komt aan bod. Vanaf het dak heb je uitzicht op de Palatijn en een aanzienlijk deel van de binnenstad van Rome.

Dat klinkt behoorlijk duur en wellicht wordt het dat ook. De Fondazione Alda Fendi – Esperimenti is een non-profit kunststichting die in 2001 werd opgericht door Alda Fendi, een telg van de beroemde Romeinse modedynastie die niet meteen bekend staat om haar goedkope handtassen en schoenen.

De creatieve leiding van de stichting is in handen van Raffaele Curi. De stichting organiseert regelmatig gratis tentoonstellingen en allerlei voorstellingen en uitvoeringen met internationale talenten uit de wereld van muziek, dans, film, theater, opera en de beeldende kunst.

Met Fendi arriveert alweer een nieuwe ondernemer die Rome verrijkt met een particulier kunstencentrum. Eerder dit jaar was er ook al de opening van Palazzo Merulana, een initiatief van de aannemersfamilie Claudio en Elena Cerasi. Vorig jaar was er de lancering van het veelzijdige Musia living (&) art door  Ovidio Jacorossi.

De opening van galerij Rhinoceros ging gepaard met een levensgrote mysterieuze neushoorn die in oktober in de omgeving het Forum Boarium verscheen en er tot vandaag nog steeds staat.

Het dier, ook nog eens vervaardigd uit kunststof, was niet iets wat je meteen verwachtte in de omgeving van het Circus Maximus en monumenten zoals de Boog van Janus en de Tempel van Portunus.

Het harsbeeld moest samen met aangepaste lichtprojecties de aandacht vestigen op de nieuwe basis van de Fondazione Alda Fendi – Esperimenti en galerij Rhinoceros.

Rhinoceros pakt tot en met 10 maart 2019 in de gloednieuwe galerij alvast uit met een grote primeur. L’Adolescente, een bij velen onbekend beeld van Michelangelo, wordt uitgeleend door de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland) als gevolg van een driejarige overeenkomst met de Fondazione Alda Fendi-Esperimenti die hen elk jaar een lening verstrekt. In de loop van 2019 zal in Rhinoceros ook nog een werk van El Greco en Picasso te zien zijn.

L’Adolescente of de Hurkende Jongen is een kleine marmeren sculptuur (54 cm) van een naakte en in zichzelf gekeerde jongen dat Michelangelo omstreeks 1530 maakte. Het beeld is nooit voltooid maar het gezicht, het haar en het lichaam zijn goed herkenbaar.

Het is de enige Michelangelo die in het Hermitagemuseum wordt bewaard. Galerij Rhinoceros toont het beeld centraal in een kamer, vlak naast een opvallende kandelaar (met kunstlicht) die de details van het beeldhouwwerk beter tot uiting laten komen.

Het beeld werd in 1787 door tsarina Catharina II (de Grote) gekocht van een Engelse bankier. Het is de tweede keer in 230 jaar dat dit beeldhouwwerk nog eens in Italië arriveert. De vorige keer gebeurde dat in 2000, in de Uffizi in Firenze.

Omdat de Hurkende Jongen zich niet meer in Italië bevindt is dit een door velen vergeten Michelangelo. Het is dus een buitenkansje om dit kunstwerk nog eens in Rome te te kunnen bewonderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.