Colosseum experimenteert met zelf te kiezen tijdsblokken

Het Colosseum mocht vorig jaar 7,4 miljoen bezoekers verwelkomen. Dat zijn er 400.000 meer dan in 2017. In het verleden werd al eens geopperd om het aantal bezoekers in het Colosseum te beperken, maar dat plan is inmiddels ook alweer afgevoerd. Ieder jaar bezoeken steeds meer mensen het Flavische Amphitheater, waardoor het beroemdste en tevens meest geliefde monument van Italië voor heel wat inkomsten zorgt. Elke cent is welkom voor de Italiaanse overheid die een staatsschuld torst die de 2.500 miljard euro benadert.

colosseummetro

Alfonsina Russo, de directeur van het Parco Archeologico del Colosseo, hoopt dat bij de 400.000 extra bezoekers van 2018 ook meer inwoners van Rome waren die hun weg naar het Colosseum (terug)vonden. Russo wil de Romeinse gezinnen en jongeren immers vaker naar de archeologische bezienswaardigheden en musea lokken.

Daarin past ook de maatregel die Alberto Bonisoli, de Italiaanse minister van Cultuur en Erfgoed wil nemen. Vanaf dit jaar, vermoedelijk op elke laatste donderdag van de maand, zal het Colosseum tijdens de laatste twee uren vóór de sluiting gratis toegankelijk zijn. De maatregel moet nog bekrachtigd worden.

Vanaf nu is het ook mogelijk om voor het Colosseum een ticket te kopen met een vast bepaalde toegangstijd. Je kan dus voor jezelf een tijdsblok reserveren. Dat kan voor zowel individuele bezoekers als groepen online gebeuren. Het gewone open ticket blijft minstens tot 30 september 2019 verkrijgbaar. De toegang tot het Colosseum blijft om veiligheidsredenen hoe dan ook beperkt tot maximum 3.000 bezoekers tegelijk. Ook al heb je een bepaalde toegangstijd gereserveerd, als die limiet bereikt is gaan de deuren onherroepelijk een tijdje dicht. Op drukke momenten kan dat zorgen voor een rij wachtenden aan de ingang.

Afhankelijk van het succes en de evaluaties zal na 30 september worden beslist om vanaf dan wellicht voor iedereen een ‘biglietto ad ingresso con orario’ in te voeren, net zoals dit bijvoorbeeld moet gebeuren bij een bezoek aan de Galleria Borghese, al telt het Colosseum natuurlijk een pak meer bezoekers.

Het valt dus af te wachten of de massa bezoekers die zich met het nieuwe ticket komen aanbieden aan de (speciale) ingang, organisatorisch allemaal vlot kunnen verwerkt worden. Het is in ieder geval slechts één van de manieren die men wil testen om de wachttijden voor het Colosseum te verminderen.

Het nieuwe ticket biedt net als de gewone open tickets gedurende twee opeenvolgende dagen ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijn. De prijs is ook hetzelfde. Het ticket geeft tevens toegang tot de tijdelijke tentoonstelling Roma Universalis. L’impero e la dinastia venuta dall’Africa die nog tot 25 augustus in het Colosseum kan worden bezocht.

Bezoekers moeten zich 30 minuten vóór de geboekte tijd aanbieden bij de speciale toegangspoort om de veiligheidscontroles te passeren en de toegangsprocedure te voltooien. Een vertraging van 15 minuten na de geboekte tijd is toegestaan maar wie te laat komt is zijn of haar ticket kwijt. Gekochte tickets kunnen niet worden terugbetaald of verplaatst naar een andere datum of naar een ander tijdslot op dezelfde dag.

De directie van het Colosseum vraagt nogmaals om zo weinig mogelijk voorwerpen of tasjes mee te nemen in het Colosseum. Alles moet immers door de veiligheidscontrole. Wie allerlei dingen bij zich heeft vertraagt de toegang voor zichzelf en voor anderen. Alle voorwerpen, ook mobiele telefoons of fototoestellen, tassen, rugzakken, enz. worden net als op de luchthavens gescreend. Het mee naar binnen nemen van rugzakken, grotere tassen, trolley’s en dergelijke is niet toegestaan. De veiligheidscontroleurs beslissen ter plaatse wat kan en niet kan.

Online tickets Colosseum / Forum Romanum / Palatijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.