Studente maakt virtuele tour voor Santa Maria sopra Minerva

De Amerikaanse studente Amy Giuliano die gidsbeurten geeft in Romeinse kerken, ontwikkelde een 3D-toepassing waarmee de Santa Maria sopra Minerva virtueel kan worden bezocht. De motivatie van Amy Giuliano: Rome is een levend klaslokaal dat iedereen moet kunnen zien. In deze fascinerende museumkerk gelegen aan Piazza della Minerva, is bijzonder veel te zien. Een paar jaar geleden publiceerden we er op deze pagina’s een aantal bijdragen over.

Het project van Amy Giuliano won ook een wedstrijd voor jonge ondernemers bij de Yale University, waardoor ze een beurs van 15.000 dollar kreeg en toegang tot de managementschool van de universiteit, zodat ze haar concept tot een onderneming kon ontwikkelen. Daaruit groeide haar start-up Vadis VR die mensen in staat wil stellen om virtueel kerken binnen te gaan, hetzij op een computerscherm of met behulp van een VR-headset.

Omdat vele mensen nooit de kans krijgen in Rome rond te wandelen en de vele kerken en basilieken te bezoeken, wil Amy met haar nieuwe bedrijf de belangstellenden een kans geven om de kunst en architectuur in deze Romeinse gebouwen te verkennen. De door haar ontwikkelde toepassing kan audio, visuele en tekstuele inhoud bevatten en in ieder geval een alomvattende tour bieden doorheen de geschiedenis van de kerk in kwestie en meer informatie geven over de periode waarin ze werd gebouwd.  Ze rekent op de kerkverantwoordelijken en parochies in Italië die op deze manier hun erfgoed willen digitaliseren en vereeuwigen.

Amy Giuliano biedt distributeurs van educatieve content en universiteiten toegang tot haar systeem op basis van een abonnement, maar staat ook open voor het maken van specifieke virtuele tours in opdracht. Individuele abonnementen zullen in de toekomst wellicht beschikbaar zijn. Ze heeft plannen om terug te keren naar Rome om meer kerken virtueel te vereeuwigen en wil dit ook uitbreiden naar andere steden.  Een  professor bij Yale is alvast geïnteresseerd in het laten opnemen van een aantal Byzantijnse kerken in Griekenland en Turkije.

Maar nu even terug naar de basilica Santa Maria sopra Minerva. De eerste indruk van deze kerk is een beetje vreemd. De gebundelde pilaren en de kruisribgewelven geven een gevoel dat helemaal niet Romeins is. De glimmende Korinthische zuilen met pseudo-marmeren beschilderingen en het afgevlakte gewelf hebben niet meer veel te maken met wat we gewoonlijk onder gotiek verstaan. De beschildering van het gewelf en de roosvensters zijn producten van een nogal onoordeelkundige restauratie in 1855. Toch heeft het opvallende blauwe plafond, versierd met sterren en bladgoud een zekere schoonheid, vooral wanneer het licht op de juiste manier de kerk binnenvalt.

De basiliek is gedeeltelijk gebouwd op resten van enkele tempels uit de oudheid. Minerva, een Italische godin van Sabijnse of Faliskische origine, werd overgenomen door de Romeinen. In de tempel op het Capitool werd zij omstreeks 509 v. Chr. vereerd, samen met Juno en Jupiter. De godin had ook eigen tempels op de Coelius en de Aventijn. De stichtingsdatum van de tempel op de Aventijnse heuvel, de zogenaamde Quinquatrus van 19 tot 23 maart, was overigens het voornaamste Minervafeest in Rome. Het was het feest van de kunstenaars en handwerkslieden. Leraars kregen dan hun jaarsalaris.

De relatief kleine tempel van Minerva waarop later deze kerk werd gebouwd, werd gerealiseerd tussen 60 en 50 v. Chr. in opdracht van Pompeius Magnus en ging waarschijnlijk verloren in de grote brand van 80 na Chr. die het Marsveld verwoestte. Domitianus liet de tempel daarna weer herbouwen.

Klik hier om de virtuele toepassing te starten

(Het kan even duren vooraleer het programma geladen is)

Officiële website van de basiliek

2 Reacties to “Studente maakt virtuele tour voor Santa Maria sopra Minerva”

  1. Wim Bosma Says:

    Een bijzondere basiliek.
    Jammer dat de foto’s niet gemakkelijk te openen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.