Dante Alighieri Leuven in de startblokken

In  Leuven vindt op 8 februari het officiële startmoment plaats van het Dante Alighieri Comitato. Tijdens de openingsavond vanaf 19 uur in de aula Justus Lipsius, Erasmushuis, Blijde Inkomststraat 21 in Leuven wordt het programma van de komende maanden voorgesteld. Na het welkomstwoord van iniatiefnemers Dorinda Dekeyser en Carmen Van den Bergh volgt om 19.15 uur een pianojazzconcert (Eugenia Cuomo Ulloa en Philippe Van der Niepen). Na de kennismaking met het programma kan vanaf 20.30 uur nog worden deelgenomen aan een interactieve quiz. De avond wordt afgesloten met een verfrissing vanaf 21 uur.

“De Società Dante Alighieri is een wereldwijde organisatie die de Italiaanse taal en cultuur wil promoten door middel van lezingen, cursussen en workshops. Ook in België zijn er enkele lokale ‘comitati’ actief, maar in Leuven was dat nog niet het geval. Hoog tijd om daar iets aan te doen”, aldus Carmen Van den Bergh en Dorinda Dekeyser, de woordvoersters van de vereniging.

“De interesse voor Italië en het Italiaans is groot, kijk maar naar het aantal cursisten in het volwassenenonderwijs dat wekelijks enkele uren les volgt. Voor hen, maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het uitgebreide Italiaanse patrimonium, heeft de Dante Alighieri een mooi aanbod, dat trouwens een uitstekende aanvulling is bij wat de centra voor volwassenenonderwijs aanbieden, aldus beide intiatiefneemsters. Wij willen laten zien dat Italië meer is dan pasta en mandoline. De cultuur van de laars ontwikkelt zich al eeuwen en is het waard ontdekt te worden door een groter publiek. Weg van de clichés maar dieper in de Italiaanse ziel, zo kan je het Comitato het best omschrijven”, zeggen Dorinda en Carmen.

Vorig najaar stelde het Dante Alighieri Comitato di Leuven al twee lezingen voor: eentje over het ontstaan van de mode en een tweede over de relaties tussen Vlaanderen en de Italiaanse handelsreizigers in de renaissance. Daarvoor wist men Francesco Solinas te strikken, de curator van de tentoonstelling De Dames van de barok in Gent. Ook voor 2019 staat er veel moois op stapel, waaronder ontmoetingen met oude en nieuwe muziek, gastronomische workshops, een boekenclub, enz.

Wie het aanbod wil ontdekken is welkom op 8 februari . Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht via deze link. Meer info vind je op www.danteleuven.be of op de facebookpagina La Dante di Leuven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.